Donaldovi Tuskovi sa postoje britskej premiérky nepáčia, obáva sa, že rokovania o brexite nebudú úspešné

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 07:22 • 2 min
Donaldovi Tuskovi sa postoje britskej premiérky nepáčia, obáva sa, že rokovania o brexite nebudú úspešné

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk upozornil vo štvrtok európskych aj britských politikov, že rokovania o brexite budú "nemožné", ak sa obe strany začnú hádať a obviňovať ešte pred ich oficiálnym spustením.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tusk reagoval na stredajšie vyhlásenie britskej premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorej si niektorí predstavitelia EÚ neprajú úspech rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ a snažia sa tak ovplyvniť výsledok júnových britských volieb. Ešte predtým predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po návšteve Londýna (26.4) a názoroch britskej premiérky na brexit pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung naznačil, že Mayová "žije v inej galaxii" a že postoj britskej vlády odsudzuje tieto rokovania na neúspech.

 

Deň po Junckerovom pobyte v Londýne aj nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že Londýn "by si nemal robiť ilúzie" o výsledkoch pripravovaného rozvodu s EÚ. "Rokovania sú náročné aj tak. Keď sa začneme hádať, ešte skôr než začnú, budú nemožné," upozornil Tusk na tlačovej konferencii v Bruseli. Podľa jeho slov "stávka je príliš vysoká" a nemali by sme sa nechať uniesť emóciami, pretože ide o každodenný život a záujmy miliónov ľudí na oboch stranách Lamanšského prieplavu.

 

Tusk vyzval politikov, aby jednali uvážene a umiernene. "Ak chceme uspieť musíme preukázať vzájomný rešpekt a maximálnu dobrú vôľu," upozornil Tusk. Aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani vo štvrtok odkázal do Londýna, že "nikto nechce ovplyvňovať volebnú kampaň v Spojenom kráľovstve".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies