Slovensko podporilo zahraničných Slovákov najnižšou sumou za posledných osem rokov

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 13:52 • 2 min
Slovensko podporilo zahraničných Slovákov najnižšou sumou za posledných osem rokov

BRATISLAVA - Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) zverejnil správu za rok 2016 o štátnej podpore poskytnutej zahraničným Slovákom. Úrad vlani financoval 465 projektov z 32 krajín v celkovej sume 890 436 eur. Vynaložená čiastka bola najnižšia za ostatných osem rokov.

slovakia

left justify in out

Slovensko najaktívnejšie podporuje krajanov žijúcich v Srbsku. Tí v uplynulom roku uspeli so 171 projektami v hodnote 192-tisíc eur, čo predstavovalo viac než tretinu zo všetkých zapojených projektov. Úrad pridelil dotáciu i krajanom z Maďarska (49 projektov), Rumunska (40), Chorvátska (35), Českej republiky (31), Kanady (16) či Spojených štátov amerických (16).Najväčšia čiastka, takmer 569-tisíc eur, bola vynaložená na aktivity v oblasti ľudovej, umeleckej a duchovnej kultúry.

 

Okrem podpory novej tvorby a snahy o zachovanie kultúrneho dedičstva patrila k prioritám krajanov ochrana a rozvoj ľudových tradícií na festivaloch a kultúrnych podujatiach. Veľkú rolu vo vytváraní podmienok pre kultúrne a spoločenské aktivity zohrávala i činnosť kresťanských misií a farností.ÚSŽZ v spolupráci s ministerstvom školstva podporil 116 projektov z oblasti vzdelávania, vedy a výskumu v 24 krajinách vo výške takmer 216-tisíc eur.

 

Veľká časť dotácie smerovala na projekt medzinárodného letného tábora pre deti krajanov na Slovensku, podporené boli i vlastivedné a poznávacie zájazdy na Slovensko, či nákup učebníc a učebných pomôcok.Na propagáciu života v komunitách, informovanosť a šírenie osvety v 13 krajinách bolo vlani vyhradených približne 87-tisíc eur. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí prispel sumou 18 tisíc-eur aj na podporu médií a zdôraznil, že v uplynulom roku pokračoval v tesnej spolupráci s verejnoprávnou RTVS, predovšetkým však s okruhom Radio Slovakia International.

 

Napriek tomu, že počet žiadostí krajanov o poskytnutie dotácií narastá, suma na ich podporu vyčlenená zo štátneho rozpočtu má klesajúcu tendenciu.

 

Vláda Slovenskej republiky sa v roku 2008 zaviazala na podporu aktivít zahraničných Slovákov zabezpečiť finančné prostriedky vo výške približne 1,3 milióna eur, no v uplynulom roku táto čiastka predstavovala iba 970-tisíc eur. Od prijatia uznesenia v roku 2008 to bola najnižšia prerozdelená suma.

 

Správa ÚSŽZ pripomína, že na základe dohody o vzájomnej podpore národnostných menšín medzi slovenskou a maďarskou vládou vlani bolo z celkovej sumy bolo vyčlenených takmer 100-tisíc eur, ktorými Slovensko podporuje krajanov žijúcich v Maďarsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies