Predstavitelia aplikácie Telegram, ktorú s obľubou používajú džihádisti, odmietajú spoluprácu s Europolom v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 12:40 • 2 min
Predstavitelia aplikácie Telegram, ktorú s obľubou používajú džihádisti, odmietajú spoluprácu s Europolom v boji proti terorizmu

LONDÝN - Predstavitelia komunikačnej aplikácie Telegram, ktorá je obľúbená u džihádistov, odmietajú spolupracovať s európskou policajnou organizáciou Europol.

slovakia

left justify in out

V Londýne to v stredu s poľutovaním oznámil riaditeľ Europolu Rob Wainwright, informoval v dnešnom vydaní britský denník The Times. Wainwright priznal, že práve Telegram pritom bezpečnostným zložkám v Európe robí najväčšie problémy.

 

Riaditeľ Europolu vysvetlil, že v Telegrame prevláda názor, že táto aplikácia by mala byť bezplatná a nemala by spolupracovať s policajnými orgánmi. Dodal, že Telegram sa síce nebráni spolupráci s políciou, ale kontakty s ním nie sú zatiaľ také ako s inými podobnými službami - napríklad s Facebookom či Twitterom. Telegram, ktorého zakladateľom je ruský podnikateľ Pavel Durov, zatiaľ nereagoval na žiadosť denníka The Times o komentár.

 

Aplikáciu Telegram islamisti využívajú na šírenie svojej propagandy, verbovanie a kontrolu nad mladými dobrovoľníkmi ochotnými podnikať v mene džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) teroristické útoky. Aplikácia je veľmi obľúbená medzi mladými mužmi, ktorí sa pridali k IS v Sýrii, a bola používaná ako šifrovaný komunikačný nástroj medzi páchateľmi viacerých teroristických útokov.

 

Wainwright okrem toho tento týždeň v Londýne na svetovom kongrese o otázkach boja s terorizmom vyhlásil, že IS si vytvára vlastnú sociálnu sieť. Objaviť sa ju podarilo počas minulotýždňovej operácie Europolu proti extrémistom. Podľa Wainwrighta to svedčí o tom, že radikálni islamisti majú v úmysle ďalej šíriť svoje myšlienky, pričom minimálne časť členov IS pokračuje vo využívaní inovácií na internete.

 

Počas operácie, ktorú Europol vykonal 25. a 26. apríla, jeho špecialisti spoločne s kolegami z Belgicka, Grécka, Poľska, Portugalska a USA odhalili a zlikvidovali vyše 2000 materiálov s extrémistickým obsahom. Tie boli v šiestich jazykoch a nachádzali sa na 52 platformách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies