Oponenti zmien v tureckej ústave čelia pred referendom prekážkam v kampani

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 10:51 • 2 min
Oponenti zmien v tureckej ústave čelia pred referendom prekážkam v kampani

AKNARA - Oponenti ústavných zmien v Turecku sú pri svojej kampani pred nedeľňajším referendom podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vystavení značným prekážkam.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Michael Link poukázal v dnešnom vydaní nemeckého denníka Welt na obmedzenie slobody zhromažďovania v Turecku na základe výnimočného stavu vyhláseného po neúspešnom pokuse o prevrat z vlaňajšieho júla. Okrem toho je podľa neho v krajine nevyvážené mediálne spravodajstvo a početní poslanci prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) sú vo väzbe.

"Už len preto je pre túto stranu, ktorá je jedným z hlavných nositeľov kampane za 'nie' (ústavným zmenám), nemožné viesť adekvátnu kampaň," uviedol Link. "Dochádza, žiaľ, k čiastočnému zastrašovaniu stúpencov kampane za 'nie' a mnohé médiá blízke vláde vytvárajú o stúpencoch 'nie' obraz plný nepriateľstva, intríg a konšpirácie," dodal nemecký politik, ktorý vedie ODIHR od roku 2014. ODIHR so sídlom vo Varšave má na starosti pozorovateľskú misiu OBSE počas referenda v Turecku.

 

Turci budú hlasovať o reforme ústavy na Veľkonočnú nedeľu. Zmeny presadzované prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom by po schválení občanmi značne rozšírili jeho právomoci a zaviedli tak v krajine prezidentský systém vlády. Analytici očakávajú tesné výsledky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies