Merkelová bude opäť kandidovať! Má podporu takmer polovice prvovoličov

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 12:14 • 2 min
Merkelová bude opäť kandidovať! Má podporu takmer polovice prvovoličov

Berlín - Takmer polovica nemeckých prvovoličov podporuje spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Forsa. Výsledky prichádzajú v čase, keď sa Merkelová pripravuje na septembrový súboj o svoje štvrté funkčné obdobie.

slovakia

left justify in out

Medzi všetkými potenciálnymi voličmi má Merkelová podporu 43 percent, kým jej rival Martin Schulz ako kandidát stredoľavicovej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) má 32-percentnú podporu. Medzi mladými ľuďmi vo veku 18-21 rokov sa Merkelová teší podpore 47 percent, zatiaľ čo Schulza podporuje 29 percent mladých.

 

"Mladí ľudia poznajú kancelárku Merkelovú, s ktorou vyrastali, kandidáta Schulza však nie," uviedol šéf agentúry Forsa Manfred Güllner, podľa ktorého najnovšie údaje ukazujú, že "najmä mladí ľudia hľadajú stabilitu a kontinuitu v terajších neistých časoch", cituje ho agentúra Reuters.

Merkelová sa stala terčom kritiky po tom, ako umožnila vstup vyše miliónu migrantov do Nemecka, v uplynulých mesiacoch však svoj postoj voči tejto otázke sprísnila.

 

Merkelová a jej Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) aj Schulz dúfajú vo vytvorenie novej vlády s menšími stranami, podľa prieskumov však bude pravdepodobnejšie zachovanie tzv. veľkej koalície.

 

Čo sa týka preferencií strán, CDU a jej bavorská sesterská strana CSU majú podporu 36 percent, pričom SPD bývalého predsedu Európskeho parlamentu zaostáva o šesť percentuálnych bodov, uvádzajú miestne médiá.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies