Hrozné: Hackeri vydierali Apple! Napokon dostali, čo chceli

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 10:06 • 2 min
Hrozné: Hackeri vydierali Apple! Napokon dostali, čo chceli

LONDÝN - Hackeri tvrdili, že majú milióny prihlasovacích údajov klientov Applu, a že plánujú napadnúť tieto kontá.

slovakia

left justify in out

Na twitteri sa chváli, že im prišlo výkupné od najväčšej technologickej spoločnosti na svete, ktoré požadovali výmenou za neuskutočnenie hackerského útoku. Firma danú správu nekomentovala a vzhľadom k anonymite bitcoinu – virtuálna mena, tak nie je jasné, či si hackeri len vymýšľajú alebo naozaj disponujú údajmi klientov.

 

Do 7. apríla malo Apple podmienku poslať na účty hackerskej skupine, ktorá sa nazýva Turkish Crime Family veľký obnos virtuálnych peňazí. V prípade, že by Apple odmietol, hrozili zneužitím miliónov prístupových údajov majiteľov iPhonov a ostatných zariadení firmy, že zablokujú účty užívateľom a zmažú dáta na cloudovom uložisku. Neskôr sa dokonca vyhrážali, že zaútočia na servery spoločnosti. Kľúčový dátum uplynul a užívateľom sa zatiaľ nič nestalo.

 

Hackeri na twitteri tvrdia, že výkupné im dorazilo v poriadku, presne podľa dohody, takže útok nezrealizovali. V piatok sa správca účtu Turkish Crime Family napísal, že podľa odkazu od vyjednávača dosiahli s Applom dohodu. O 18:30 sa vyjadril, že keďže požadované výkupné nedorazilo, sú pripravení zaútočiť. O pár minút na to, správca skupiny pridal jednoduchý tweet: “Ahojte všetci, pozrite čo to tu máme“ a k nemu pripojený odkaz na kód, ktorý spustí celú transakciu v kryptomene, ktorá je ešte anonymnejšia. Čím sa stáva odosielateľ nevystopovateľným.

 

Hackeri si tým prišli na 401 bitcoinov, čo je v prepočte a 470-tisíc USD. Naďalej však ostáva záhadou do akej miery bola hrozba reálna a či naozaj mohla táto skupina hackerov ohroziť najväčšiu technologickú firmu na svete. Vzhľadom k anonymite bitcoinu nie je jasné od koho skutočne peniaze prišli a či to nebolo celé len nafingované a či by skupina nebola schopná dať dokopy spomínanú čiastku a tak si vytvoriť auru hackerov, čo by zúročili v budúcich hrozbách. Hovorca skupiny IBT sa vyjadril, že ak prevedené bitcoiny pochádzajú skutočne z Applu, je tu pomerne veľká šanca ďalšieho plánovaného útoku voči spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies