Bruselská konferencia pre Sýriu priniesla nové záväzky vo výške 1,73 miliardy eur

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 17:11 • 2 min
Bruselská konferencia pre Sýriu priniesla nové záväzky vo výške 1,73 miliardy eur

BRUSEL - Výsledkom dvojdňovej bruselskej konferencie na podporu budúcnosti Sýrie a priľahlého regiónu (#SyriaConf2017) sú dodatočné finančné záväzky medzinárodného spoločenstva vo výške 1,73 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Na podujatí organizovanom EÚ, OSN, Spojeným kráľovstvom, Nórskom, Kuvajtom a Katarom sa zúčastnili zástupcovia 70 krajín a medzinárodných organizácií, chýbalo však Turecko.

 

Dnes "vyzbieraná" finančná suma znamená humanitárnu pomoc pre Sýrčanov, ktorá by mala byť poskytnutá počas najbližších dvoch rokov. Bruselská konferencia bola zároveň v znamení diskusií o vyhliadkach na ukončenie občianskeho konfliktu v Sýrii a vyjadrením medzinárodnej ochoty podieľať sa na obnove krajiny hneď po tom, ako sa nájde politické riešenie pre súčasnú krízu.

 

"Nikto nemôže vyhrať túto vojnu," uviedol po skončení konferencie generálny tajomník OSN António Guterres. "Všetci v nej iba strácame, je ohrozením pre nás pre všetkých," dodal.

 

Z hľadiska finančných záväzkov bolo najštedrejšie Nemecko, ktoré na najbližšie tri roky prisľúbilo 1,169 miliardy eur na humanitárnu pomoc, čo s predošlými záväzkami zvýši nemeckú pomoc na viac ako 2,3 miliardy eur. "Nebudeme však platiť, kým nebudeme svedkami hodnoverného politického prechodu v krajine," upozornil šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel.

 

Slovensko po predošlých 15 miliónoch eur vyčlení na najbližšie obdobie päť miliónov eur a v roku 2019 by mala celková suma dosahovať 23 miliónov eur.

 

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová na záver konferencie pripomenula, že EÚ sa na budúci rok rozhodla vyčleniť dodatočnú sumu 560 miliónov eur na podporu sýrskych utečencov v Libanone a Jordánsku a na humanitárnu činnosť na území Sýrie.

 

"Len čo dôjde k mierovej dohode - až po dosiahnutí politickej dohody v Ženeve - si rekonštrukcia Sýrie bude vyžadovať pevné kolektívne úsilie. Aj preto je dôležité, aby sa medzinárodné spoločenstvo začalo na to pripravovať," zhodnotila Mogheriniová význam konferencie v Bruseli.

 

Jedným z cieľov bruselského podujatia bolo zhodnotiť plnenie finančných záväzkov z vlaňajšej darcovskej konferencie pre Sýriu, ktorá sa konala v Londýne a v rámci ktorej sa zrodili sľuby venovať šesť miliárd dolárov pre Sýriu v roku 2016 a ďalších 6,1 miliardy dolárov v rokoch 2017-2020. Koordinátor OSN pre finančnú pomoc Sýrii Stephen O'Brien oznámil, že ciele na rok 2016 sa podarilo prekročiť, keď bolo vyzbieraných 6,4 miliardy dolárov. To podľa jeho slov umožnilo OSN každý mesiac poskytnúť základnú životnú pomoc pre päť miliónov ľudí na území Sýrie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies