Inflácia v eurozóne sa v marci spomalila na 1,5 %

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 12:40 • 2 min
Inflácia v eurozóne sa v marci spomalila na 1,5 %

LUXEMBURG - Rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa v marci spomalil, s čím sa síce počítalo, tempo spomalenia však bolo výraznejšie, než sa očakávalo. Ukázal to dnes zverejnený rýchly odhad štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

slovakia

left justify in out

Podľa Eurostatu dosiahla medziročná inflácia v krajinách eurozóny tento mesiac 1,5 %, zatiaľ čo vo februári sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 2 %, čo znamenalo 4-ročné maximum. Ekonómovia počítali so spomalením rastu spotrebiteľských cien len na 1,8 %.

 

Do veľkej miery sa pod tento vývoj podpísalo spomalenie rastu cien energií. Ich rast dosiahol 7,3 %, zatiaľ čo vo februári sa medziročne zvýšili až o 9,3 %. Pomalší než vo februári bol aj rast cien potravín, ako aj služieb.

 

Jadrová inflácia, teda bez započítania nestabilných cien potravín, alkoholických nápojov, tabakových výrobkov a energií, dosiahla v marci 0,7 % oproti 0,9-% úrovni vo februári. Aj v tomto prípade bol rast spotrebiteľských cien o niečo slabší, než očakávali analytici. Tí počítali s rastom jadrových spotrebiteľských cien o 0,8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies