Lajčák: Čínu si vážime ako nášho priateľa a partnera

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 14:59 • 2 min
Lajčák: Čínu si vážime ako nášho priateľa a partnera

BRATISLAVA - Dvojstranné vzťahy, spolupráca vo formáte 16+1, ale aj rozvíjanie vzájomne výhodnej ekonomickej kooperácie boli témami, o ktorých dnes (30. marca) diskutoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák s veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky Lin Linom.

slovakia

left justify in out

Stretnutie nadviazalo na politické konzultácie rezortov diplomacie oboch krajín vo februári tohto roka v Bratislave, a predtým na návštevu ministra M. Lajčáka v Pekingu v júli 2016, ktorá potvrdila záujem SR o ďalší rozvoj vzťahov s ČĽR s dôrazom na ekonomickú spoluprácu, ako aj na vedecko-výskumnú, vzdelávaciu, kultúrnu oblasť a medziľudské kontakty.

 

"Čínu si vážime ako nášho priateľa a partnera. Za 67 rokov trvania našich diplomatických vzťahov sme si vybudovali pevný základ, na ktorom môžeme budovať ich budúcnosť," povedal M. Lajčák, ktorý zopakoval svoj záujem privítať na Slovensku ministra zahraničných vecí Číny Wang Yiho.

 

V ekonomickej rovine sa významnejšie v minulom roku presadila spolupráca vo formáte 16 krajín strednej a východnej Európy s Čínou (16+1), v rámci ktorej sa uskutočnil aj summit predsedov vlád v Rige (za účasti premiéra SR R. Fica), v druhom polroku 2017 sa pripravuje 12. zasadnutie medzivládnej slovensko-čínskej Zmiešanej komisie v Pekingu.

 

Na stretnutí sa hovorilo aj o niektorých zahraničnopolitických a bezpečnostných otázkach vývoja vo svete a to aj vo vzťahu k úlohe, ktorú zohráva OSN.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies