Lídri organizácie Ligy arabských štátov podporili víziu samostatnej Palestíny

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 07:37 • 2 min
Lídri organizácie Ligy arabských štátov podporili víziu samostatnej Palestíny

AMMÁN - Najvyšší predstavitelia Ligy arabských štátov (LAŠ) na 28. summite tohto zoskupenia v jordánskom hlavnom meste Ammán potvrdili dnes mierový plán z roku 2002, ktorý Izraelu ponúka normálne vzťahy, ak sa v prospech budúceho palestínskeho štátu vzdá území zabraných v roku 1967.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že "mier je strategickou voľbou" pre arabský svet a musí byť založený na dvojštátovom riešení - nezávislej Palestíny vo svojich hraniciach spred roka 1967 a Izraeli. Palestínčania chcú svoj štát v Predjordánsku, pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme - na územiach, ktoré Izrael zabral počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967.

 

Lídri členských štátov LAŠ vyzvali krajiny sveta, aby svoje diplomatické misie v Izraeli nepresúvali do sporného východného Jeruzalema. Ide o signál vyslaný americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý počas svojej predvolebnej kampane vyhlásil, že hodlá premiestniť veľvyslanectvo USA v Izraeli do tohto posvätného mesta.

 

Palestínčania počítajú s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom svojho budúceho suverénneho štátu. Prezident palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás v Ammáne vyhlásil, že výsledky summitu LAŠ "vyšlú do sveta jasný odkaz" o jednotnom postoji Arabov k riešeniu predmetnej otázky.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu formálne neustúpil od svojej proklamovanej podpore dvojštátového riešenia, avšak prestal túto problematiku verejne spomínať od Trumpovho zvolenia za prezidenta USA vlani v novembri. Namiesto toho poskytuje Netanjahu vágne stanoviská o potrebe regionálneho riešenia.

 

Summit sa konal pred nadchádzajúcimI stretnutiami šéfa Bieleho domu s troma arabskými lídrami - Abbásom, jordánskym kráľom Abdalláhom II. a egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies