Hausbóty treba považovať za stavby a nie za plavidlá

NETKY.SK • 13 Júl 2012, 13:41 • 2 min
Hausbóty treba považovať za stavby a nie za plavidlá

Hausbóty treba považovať za stavby a nie za plavidlá - Zaujímavosti Pred okázalými a rozostavanými hausbótmi v chránenej oblasti Dunajské luhy na Jaroveckom ramene Dunaja mal dnes brífing poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina. Upozornil na ničenie prírodn

slovakia

left justify in out

img

Pred okázalými a rozostavanými hausbótmi v chránenej oblasti Dunajské luhy na Jaroveckom ramene Dunaja mal dnes brífing poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina. Upozornil na ničenie prírodného prostredia stavebníkmi, ktorí svojvoľne upravujú brehy, aby si zabezpečili prístup k budúcim domom na vode.
V tejto súvislosti A. Hlina pripomenul nedávnu tlačovú konferenciu poslancov NR SR Pavla Freša a Ľudovíta Kaníka, na ktorej kritizovali čierne stavby na Slovensku a žiadali prijatie novely stavebného zákona. Podľa A. Hlinu argumenty oboch poslancov vyznievajú dosť paradoxne, keďže podľa jeho informácií aj Ľ. Kaník si v lokalite Jaroveckého ramena chce postaviť hausbót. Hlina chce prísť s vlastnými návrhmi k stavebnému zákonu, ktorými by sa aj hausbóty považovali za stavby a tým by sa na ne viazalo vydanie riadneho stavebného povolenia. Podľa jeho názoru ide o riadne stavby na vode a nie plavidlá.
Podľa platných predpisov dosiaľ miesta na umiestnenie hausbótov prideľuje š. p. Vodohospodárska výstavba. Kto je vlastníkom konkrétneho domu na vode bolo do roku 2010 možné zistiť z verejného registra plavidiel. Novela zákona zoznam utajila. Štátna plavebná správe teraz vedie neverejný zoznam plavidiel a tiež aj hausbótov. V oboch ramenách je približne dvestopäťdesiat hausbótov. Podľa súčasných noriem nejde o klasickú nehnuteľnosť, ale o hnuteľný majetok na spôsob vlastníctva motorového vozidla. Pozemky okolo ramien vlastní štát. Akákoľvek úprava brehu či svojvoľné budovanie ciest k hausbótom sú nelegálne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies