VIDEO Merkelová navštívila amerického prezidenta: Takto prebiehalo stretnutie

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 06:31 • 2 min
VIDEO Merkelová navštívila amerického prezidenta: Takto prebiehalo stretnutie

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump dnes na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou odmietol obvinenia z izolacionizmu.

slovakia

left justify in out

"Nie som izolacionista. Verím v slobodný obchod, ale zároveň aj v spravodlivý obchod," povedal Trump v súvislosti so svojím kritickým postojom k medzinárodným obchodným dohodám.

 

Zdôraznil, že jeho politické heslo "Amerika na prvom mieste" neznamená, že by sa Spojené štáty mali stiahnuť zo svetovej scény. Mali by si však lepšie strážiť vlastné národné záujmy, podobne ako to robia iné krajiny, napríklad aj Nemecko. "Jediné, čo chcem, je férovosť," vyhlásil prezident.

 

 

Merkelová v tejto súvislosti vyjadrila nádej, že sa podarí obnoviť rokovania o obchodnej dohode medzi EÚ a USA.

Počas tlačovej konferencie v Bielom dome Trump zopakoval svoje doposiaľ nedokázané obvinenia, že jeho predchodca Barack Obama nechal odpočúvať jeho telefonické hovory. Nepriamo tiež pripomenul odhalenia spred niekoľkých rokov, že za Obamovej vlády bola americkými tajnými službami odpočúvaná aj nemecká kancelárka. "Aspoň máme niečo spoločné," zažartoval Trump na margo Merkelovej. Rozhovory s nemeckou kolegyňou pritom označil za produktívne.

 

 

Pozorovatelia však zaznamenali, že medzi oboma politikmi absentovala priateľská atmosféra, ktorá sprevádzala rokovania Merkelovej s Obamom. 

 

U oboch bola podľa agentúry AP badateľná snaha neupozorňovať na vzájomné názorové rozdiely. Zmierlivejším dojmom pôsobila Merkelová, ktorá sa usilovala Trumpa presvedčiť o tom, že spolupráca s Európskou úniou je výhodná aj pre Spojené štáty.

 

Trump a Merkelová sa popri iných témach venovali aj problematike Ukrajiny. Kancelárka vyjadrila "veľké potešenie" z toho, že Trumpova administratíva podporuje minské dohody ako základ pre riešenie ukrajinského konfliktu. Podľa Merkelovej je potrebné zlepšiť vzťahy s Ruskom, ale najskôr treba vyriešiť situáciu na Ukrajine.

 

Trump poďakoval Merkelovej, že sa spoločne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom angažuje v diplomatických snahách o urovnanie konfliktu na Ukrajine.

 

 

Trump uistil Merkelovú o podpore NATO, žiadal plnenie spojeneckých záväzkov

Americký prezident Donald Trump dnes na stretnutí v Bielom dome uistil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o tom, že jeho administratíva "silne podporuje" Severoatlantickú alianciu.

 

Zároveň však zopakoval, že spojenci v NATO si musia plniť dohodnuté finančné záväzky. Mnohé členské krajiny podľa neho "dlhujú (aliancii) veľké sumy peňazí", čo je voči USA "veľmi nespravodlivé".

 

Podľa Trumpa musia tieto krajiny zvýšiť svoje vojenské výdavky tak, aby sa všetci spojenci podieľali na financovaní aliancie spravodlivou mierou.

 

Samotná Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s Trumpom vyjadrila potešenie z toho, že Trumpova administratíva je odhodlaná pokračovať v podpore NATO. Súčasne prisľúbila, že Nemecko zvýši svoje výdavky na obranu.

 

Trump na tlačovej konferencii zdôraznil potrebu ochrany USA pred "radikálnym islamským terorizmom", ktorému podľa neho čelí aj Nemecko. V tejto súvislosti zdôraznil, že "prisťahovalectvo je privilégium, nie právo" a na prvom mieste "musí vždy byť bezpečnosť našich občanov".

 

Merkelová na margo schôdzky s Trumpom uviedla, že je "oveľa lepšie hovoriť spolu ako jeden o druhom".

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies