Švédska ekonomika v 2. kvartáli nečakane vzrástla o 1,4 %

NETKY.SK • 30 Júl 2012, 11:33 • 2 min
Švédska ekonomika v 2. kvartáli nečakane vzrástla o 1,4 %

Švédska ekonomika v 2. kvartáli nečakane vzrástla o 1,4 % - Svet Rast švédskej ekonomiky sa v 2.

slovakia

left justify in out

img

Rast švédskej ekonomiky sa v 2. kvartáli nečakane zrýchlil, čo znamená, že severská krajina odoláva vplyvom dlhovej krízy eurozóny. Dôvodom je zvýšenie exportu, ale aj domácej spotreby. Informoval o tom dnes švédsky štatistický úrad.
      Hrubý domáci produkt (HDP) sa zvýšil v 2. štvrťroku medzikvartálne o 1,4 % po 0,9-% medzištvrťročnom raste v 1. štvrťroku. Z medziročného pohľadu vzrástla švédska ekonomika v 2. kvartáli o 2,3 %, zatiaľ čo v 1. kvartáli bol medziročný rast 1,5-%. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg pritom počítali so spomalením rastu, a to na 0,2 % medzikvartálne a 0,6 % medziročne.
      Švédska vláda začiatkom júla zverejnila novú prognózu pre vývoj rozpočtu na tento rok s tým, že počíta s vyrovnaným rozpočtom. Na budúci rok už predpokladá rozpočtový prebytok na úrovni 0,4 % HDP. Centrálna banka zasa na začiatku mesiaca vylepšila prognózu rastu ekonomiky, pričom odhaduje, že v roku 2012 vzrastie HDP o 0,6 %. Pôvodne predpokladala rast na úrovni 0,4 %. Aj vylepšená prognóza však podľa ekonómov môže byť vzhľadom na najnovšie zrýchlenie rastu ekonomiky prekonaná.
      V budúcom roku síce banka očakáva zrýchlenie rastu na 1,7 %, je to však mierne nižší rast, než pôvodne odhadovala. V pôvodnej prognóze banka uvádzala pre budúci rok 1,9-% rast. Za rok 2011 švédska ekonomika dosiahla rast na úrovni 3,9 %. Dôvodom spomalenia tohtoročného rastu je najmä fakt, že až 70 % švédskeho exportu smeruje do európskych krajín.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies