USA vyzvali Egypt na splnenie prísľubov náboženskej slobody

NETKY.SK • 31 Júl 2012, 07:20 • 2 min
USA vyzvali Egypt na splnenie prísľubov náboženskej slobody

USA vyzvali Egypt na splnenie prísľubov náboženskej slobody - Politika Spojené štáty vyzvali v pondelok egyptského prezidenta Muhammada Mursího, aby splnil prísľuby zaradiť predstaviteľov náboženských menšín do svojej vlády a vyvodiť zodpovednosť voči tým

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty vyzvali v pondelok egyptského prezidenta Muhammada Mursího, aby splnil prísľuby zaradiť predstaviteľov náboženských menšín do svojej vlády a vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí sa dopustili násilia voči menšinám.
      Ministerstvo zahraničných vecí USA vo výročnej správe o náboženskej slobode vo svete poukázali na to, že v Egypte vlani došlo ku krokom pre zlepšenie postavenia menšín i ďalšiemu pokroku, v krajine však nezasiahli proti násiliu voči koptským kresťanom.
      "O čom Egypt a ďalšie krajiny rozhodnúť, bude mať významný vplyv na životy ľudí a dôležitou mierou určí, či tieto krajiny sú schopné dosiahnuť skutočnú demokraciu," uviedla šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová.
      Ministerka spomenula svoje stretnutia s Mursím i zástupcami egyptských kresťanských komunít, ktoré sa obávajú, či budú ich práva chránené za vláda Mursího islamistického Moslimského bratstva.
      "Egypťania budujú celkom novú demokraciu. Ako bude vyzerať, ako bude fungovať, ako bude pristupovať k náboženskému pluralizmu: Egypťania budú písať odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky ešte celé roky," povedala Clintonová. "Egypťania budú očakávať od svojich zvolených lídrov ochranu práv všetkých občanov a spravodlivé a inkluzívne vládnutie, a to budeme aj my," dodala.
      Správa za rok 2011 vyjadruje tiež znepokojenie nad obmedzovaním náboženskej slobody a útokmi na náboženské skupiny okrem iného v Nigérii, zákonmi proti rúhaniu v Pakistane a Saudskej Arábie, väzneniu kresťanských a bahaistických lídrov v Iráne či obmedzovaním náboženských praktík v Číne, najmä v tibetských kláštoroch. Konštatuje aj na rastúcu xenofóbiu, antisemitizmus a protimoslimské názory v Európe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies