Hromadný únos v Libanone vyvolal obavy z rozšírenia sýrskeho konfliktu

NETKY.SK • 16 August 2012, 06:39 • 2 min
Hromadný únos v Libanone vyvolal obavy z rozšírenia sýrskeho konfliktu

Hromadný únos v Libanone vyvolal obavy z rozšírenia sýrskeho konfliktu - Politika Hromadný únos vyše 20 Sýrčanov v Libanone vyvolal dnes obavy z rozšírenia sýrskeho konfliktu do susedných krajín. Saudská Arábia, Katar a Spojené arabské emiráty (SAE) v rea

slovakia

left justify in out

img

Hromadný únos vyše 20 Sýrčanov v Libanone vyvolal dnes obavy z rozšírenia sýrskeho konfliktu do susedných krajín. Saudská Arábia, Katar a Spojené arabské emiráty (SAE) v reakcii na únos vyzvali svojich občanov na okamžitý odchod z Libanonu. 
      Ozbrojenci z libanonského šiitského klanu zajali dnes viac ako dve desiatky cudzincov, prevažne Sýrčanov, ale aj jedného Turka a občana Saudskej Arábie. 
      Únos mal byť odvetou za zajatie Libanončana, ktorého zadržiavajú povstalci v Sýrii. Protivládni vzbúrenci zadržiavajú v Sýrii i viacerých ďalších Libanončanov a Iráncov. Teherán i libanonské hnutie Hizballáh totiž podporujú režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 
      Udalosti z Libanonu podľa agentúry Reuters zdôrazňujú širší sektársky rozmer konfliktu v Sýrii. Tamojší povstalci pochádzajú prevažne z radov sunnitov. Katar, Saudská Arábia i Turecko, hlavní regionálni spojenci vzbúrencov, sú prevažne sunnitské krajiny, rovnako ako SAE. 
      Špičky režimu v Damasku patria naopak medzi alávitov, vyznávačov odnože šiitského islamu. Asad sa preto spolieha na podporu Iránu ako regionálnej šiitskej mocnosti a militantného šiitského hnutia Hizballáh v Libanone. Obyvatelia Libanonu sú v tomto smere rozdelení - tamojší sunniti sympatizujú so sýrskymi povstalcami, zatiaľ čo šiiti s Asadom. 
      Obavy z možného rozšírenia sýrskeho konfliktu sa spájajú práve s Libanonom, ktorý má za sebou krvavú občiansku vojnu z rokov 1975-1990. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies