Pri Jeruzaleme objavili dláždenú cestu z rímskych čias

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 08:41 • 2 min
Pri Jeruzaleme objavili dláždenú cestu z rímskych čias

JERUZALEM - Izraelskí archeológovia objavili pri Jeruzaleme dláždenú cestu vybudovanú pred približne 1900 rokmi v časoch starovekého Ríma. Cesta bola široká šesť metrov a dlhá jeden a pol kilometra, oznámil dnes izraelský pamiatkový úrad. Vedúca výskumu Irina Zilberbod spresnila, že cesta vznikla v rokoch 130 až 135 nášho letopočtu.

slovakia

left justify in out

Objavená komunikácia evidentne spájala rímske osídlenie, ktoré existovalo v blízkosti dnes už zaniknutej obce Bayt Nattif, s hlavnou cestou známou ako Cisárska cesta vedúcou medzi miestnymi osadami a Jeruzalemom. Archeológovia medzi dlažobnými kameňmi našli okrem iného aj mince datované do rokov 41 až 67 n.l. Odkrytú cestu, ktorú vedci objavili vo februári, možno v budúcnosti sprístupnia pre verejnosť.

Ešte pred 2000 rokov bola väčšina ciest neupravenými chodníkmi. Rimania zaviedli dláždené cesty pre lepší pohyb svojho vojska a rýchlejšiu prepravu poľnohospodárskych plodín.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies