Šefčovič v Houstone potvrdil význam spolupráce medzi NASA a ESA

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 08:30 • 2 min
Šefčovič v Houstone potvrdil význam spolupráce medzi NASA a ESA

HOUSTON - Spojené štáty americké a Európska únia majú veľký záujem na pokračovaní spolupráce v oblasti vesmírneho výskumu, čo potvrdzuje aj spoločná výstavba Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) alebo príprava vesmírneho teleskopu najnovšej generácie. V rozhovore pre TASR to uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Šefčovič sa počas svojej prvej oficiálnej návštevy USA od nástupu administratívy Donalda Trumpa, ešte pred plánovanou návštevou Washingtonu, zúčastnil v mene EÚ na najväčšej medzinárodnej energeticko-klimatickej konferencii CERAWeek 2017. V rámci sprievodných akcií mal sériu rokovaní v Johnsonovom vesmírnom stredisku v Houstone.

 

V telefonickom rozhovore potvrdil, že o americko-európskej spolupráci v oblasti výskumu vesmíru rokoval s riaditeľkou tohto centra Melaniou Saundersovou. Houstonské stredisko amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) riadi prevádzku stanice ISS, pripravuje lety s ľudskou posádkou a komunikuje s astronautmi na orbite.

 

Slovenský eurokomisár pripomenul, že zhodou náhod práve v tomto termíne potvrdila EÚ svoju výnimočnosť vo vesmírnej politike, keď na obežnú dráhu poslala ďalšiu družicu programu Copernicus zameraného na podrobné mapovanie zemského povrchu, morí a klímy.

 

"Americká strana sa aj pri tejto príležitosti poďakovala EÚ za vysoko kvalitné dáta, ktoré im pomáhajú pri záchranných prácach v prípade požiarov či povodní," upozornil Šefčovič.

 

NASA má záujem o pokračovanie spolupráce s EÚ a Európskou vesmírnou agentúrou (ESA), potvrdil Šefčovič, ktorý navštívil repliku stanice ISS v životnej veľkosti. Tá slúži na výcvik astronautov a je dobrým príkladom globálnej spolupráce pri vesmírnom výskume. Už teraz sa vedú rozhovory o nahradení ISS novou vesmírnou stanicou. Jeden celý modul terajšej stanice - Columbus -, je z dielne EÚ a prispieva k fungovaniu ISS ako vedecké laboratórium.

 

"Globálna spolupráca je nevyhnutná, lebo výskum vesmíru je príliš nákladný a nemôže ho robiť žiadna z vyspelých krajín sama," skonštatoval Šefčovič, ktorý v Houstone predstavil novú vesmírnu stratégiu EÚ, ktorá je zameraná práve na globálnu spoluprácu.

 

Dôležitosť spolupráce medzi NASA a ESA a jej členskými štátmi podľa Šefčoviča potvrdzuje aj plánované umiestnenie vesmírneho teleskopu najnovšej generácie na obežnú dráhu. Vesmírny teleskop Jamesa Webba má už v najbližších týždňoch nahradiť Hubbleov teleskop a umožní ľudstvu dovidieť na diaľku 13 miliárd svetelných rokov. Teleskop na orbitu vynesie európska raketa Ariane 5 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Podpredseda EK pripomenul, že táto raketa je v súčasnosti považovaná za jeden z najspoľahlivejších vesmírnych nosičov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies