Chovateľov žakov a gekónov čakajú prísnejšie povinnosti, za ich nedodržanie hrozí pokuta

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 13:43 • 2 min
Chovateľov žakov a gekónov čakajú prísnejšie povinnosti, za ich nedodržanie hrozí pokuta

BRATISLAVA - Na chov papagája sivého-žaka a gekóna modrého sa vzťahujú prísnejšie pravidlá, ktoré musia chovatelia splniť najneskôr do 4. mája.

slovakia

left justify in out

Ako informovalo ministerstvo životného prostredia (MŽP), nové povinnosti sa týkajú oblasti vedenia evidencie, nezameniteľného označovania, preukazovania pôvodu a obchodovania s týmito živočíchmi. Dôvodom je ich prísnejšia ochrana vo svete. Papagáje žako a gekóny modré totiž boli v Dohovore o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchoch a rastlín (CITES) zaradení do najprísnejšieho stupňa ochrany, do ktorej patria ohrozené druhy zvierat. 

 

Nové pravidlá platia od 4. februára, pričom momentálne beží trojmesačné prechodné obdobie na ich dodržiavanie. V prípade nedodržania zákonných povinností hrozí pokuta až do 9 960 eur.   

MŽP odporúča chovateľom nadobúdať spomínané druhy len s originálom platnej výnimky zo zákazu komerčných činností alebo originálom platného preukazu o pôvode získaného živočícha.  „Pred nadobudnutím živočícha odporúčame doklad aj exemplár skontrolovať, napríklad či súhlasia údaje o nezameniteľnom označení," varuje MŽP. Všetkých žakov budú musieť chovatelia označiť nesnímateľným krúžkom alebo mikročipom, gekónov taktiež formou mikročipu alebo iným vhodným nezameniteľným označením. Všetky podmienky, ktoré musia už existujúci ako aj noví chovatelia týchto ohrozených živočíchov splniť, sú zverejnené na webovej stránke https://www.minzp.sk/aktualne/prisnejsie-povinnosti-drzitelov-niektorych-druhov-papagajov-gekonov.html.    

Papagája sivého – žaka preradili minulý rok z prílohy CITES II do prísnejšej prílohy CITES I, keďže jeho počet vo voľnej prírode klesá. Do rovnakej prílohy sa dostal tiež gekón modrý, ktorý sa vyskytuje len v africkej Tanzánii, pričom jeho prežitie vo voľnej prírode ohrozuje vysoká intenzita obchodovania s týmto druhom.

 

Predmetom ochrany podľa dohovoru CITES je 5 000 zvierat a asi 29-tisíc rastlín. Podľa stupňa ohrozenia sú zaradené do troch kategórií. V prvej sú druhy, ktorým hrozí vyhynutie, v druhej sú druhy, ktorých situácia síce nie je kritická, no mohla by sa zhoršiť v prípade neregulovaného obchodovania. V tretej kategórii sú druhy ohrozené len na území určitého štátu.  
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies