Slovensko chce zachovanie práv pracujúcich cudzincov v Británii aj po brexite

NETKY.SK • 5 Marec 2017, 11:24 • 2 min
Slovensko chce zachovanie práv pracujúcich cudzincov v Británii aj po brexite

BRATISLAVA - Slovensko sa bude snažiť vyrokovať, aby práva osôb pracujúcich v Spojenom kráľovstve pred jeho vystúpením z EÚ boli v čo najväčšej možnej miere zachované a chránené aj po brexite.

slovakia

left justify in out

SPre TASR to uviedla Veronika Husárová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

 

"Pracovné postavenie občanov v EÚ sa nezmenilo, keďže Británia je stále členom Únie a britská strana opakovane konštatovala, že sa na právnom postavení občanov EÚ nič nezmení ani v nadchádzajúcom období, až do dňa odchodu Británie z EÚ," doplnil pre TASR hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Susko. Dodal, že k istým zmenám v pracovno-právnom vzťahu cudzích štátnych príslušníkov s britskými zamestnávateľmi zrejme dôjde. V akej forme a v akom rozsahu bude závisieť od toho, čo sa podarí dohodnúť na rokovaniach európskej dvadsaťsedmičky s Veľkou Britániou po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní EÚ.

 

Rezort diplomacie však neočakáva žiadne radikálne obmedzenie voľného pohybu. "Také rozhodnutie by nemalo ekonomickú ani politickú logiku. Ani ostatné štáty, ktoré do Únie nepatria, ako napríklad Švajčiarsko, Nórsko, Island alebo štáty západného Balkánu, nijako neznemožňujú vstup či výstup zo svojho územia," pripomenul Susko.

 

Radikálne zmeny neočakávajú ani sprostredkovateľské spoločnosti. Nepredpokladajú výraznú zmenu alebo uzavretie hraníc pre pracujúcich z EÚ. "Podľa informácií, ktoré v tejto chvíli máme od partnerských agentúr pôsobiacich na britskom trhu, bude Veľká Británia aj naďalej počítať s občanmi EÚ, ktorí budú prichádzať do krajiny za pracovnými skúsenosťami. Ak by boli tieto možnosti do budúcnosti obmedzené, nie je zatiaľ známe, akým spôsobom a či sa dotknú slovenských občanov," uviedla manažérka zahraničných pobytov spoločnosti Student Agency Zuzana Plisková.

 

Celkovo by sa vo Veľkej Británii podľa oficiálnych odhadov britského štatistického úradu malo nachádzať 90.000 občanov SR. Slovenskí občania, ktorí majú v úmysle zamestnať sa v Spojenom kráľovstve, však nemusia ohlasovať svoj odchod za zamestnaním do zahraničia a nemusia sa zaregistrovať na MZVaEZ. Slovenský štatistický úrad sleduje iba krátkodobú migráciu za prácou do zahraničia. Blížiaci sa brexit ovplyvní aj Britov žijúcich v Európe. Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR pracovalo v januári 2017 na Slovensku 315 občanov Spojeného kráľovstva.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies