Szijjártó: Maďarsko sa snaží o dobré vzťahy s Rumunskom, sú tu však aj citlivé témy menšín

NETKY.SK • 27 Február 2017, 16:45 • 2 min
Szijjártó: Maďarsko sa snaží o dobré vzťahy s Rumunskom, sú tu však aj citlivé témy menšín

BUDAPEŠŤ - Maďarsko sa usiluje udržiavať dobré medzištátne i medzivládne vzťahy s Rumunskom, na čo je však potrebný dialóg, povedal dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý rokoval so šéfom rumunskej diplomacie Teodorom Melešcanom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Szijjártó podotkol, že bez dialógu nebude spoločných úspechov, a nevznikne ani dôvera medzi týmito krajinami a ich obyvateľstvom.

 

"Nikto nespochybňuje, že existujú aj citlivé otázky, ktoré sa v zásade týkajú menšín. Dôležité je, aby nikto nemohol zneužívať akékoľvek politické či právne snahy o to, aby zastrašoval príslušníkov národnostného spoločenstva," dodal s poznámkou, že najcitlivejším komplexom vzťahov Maďarska sú práve vzťahy s Rumunskom.

 

Melesčanu vyjadril záujem o rozvoj vzájomných rumunsko-maďarských vzťahov a navrhol usporiadať spoločné zasadnutie maďarskej a rumunskej vlády. Oznámil, že s maďarským rezortným partnerom prioritne rokovali o témach, v ktorých majú podobné postoje, ale nevyhli sa ani záležitostiam, v ktorých sa názorovo rozchádzajú.

 

Rumunský minister vyzdvihol dôležitosť pravidelných konzultácií Rumunska s krajinami Vyšehradskej štvorky v otázkach, ktoré sú dôležité pre tieto krajiny. Dnešné rokovanie so Szijjártóom označil za významný prvý krok v procese, ktorý by mal viesť k príkladným vzťahom.

 

Ministri sa okrem rozširovania siete hraničných priechodov dohodli aj na tom, že rumunská strana do roku 2020 zabezpečí, aby existujúce prepojenie plynovodných systémov s plnou kapacitou mohlo fungovať oboma smermi. V súčasnosti je možné prepravovať plyn interkonektorom iba smerom do Rumunska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies