V Banskej Štiavnici vybudujú kompostáreň na bioodpad

NETKY.SK • 23 Február 2017, 13:55 • 2 min
V Banskej Štiavnici vybudujú kompostáreň na bioodpad

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Zberný dvor v Banskej Štiavnici rozšíria o kompostáreň na biologicky rozložiteľný odpad. Mestským technickým službám sa na tento účel podarilo získať nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške 1,843 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Sumou vo výške približne 97.000 eur sa bude na projekte podieľať aj mesto. "Tento projekt nám veľmi pomôže, lebo od začiatku tohto roka nám nakladanie s bioodpadom ukladá aj zákon o odpadoch. Spolu s kompostárňou budeme mať aj techniku pre zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu," priblížila primátorka Nadežda Babiaková.

 

Bioodpad tvorí v meste najväčšiu zložku komunálnych odpadov z domácností. Vďaka projektu tak výrazne klesne produkcia zmesového odpadu ukladaného na skládku a nakladanie s komunálnym odpadom sa tým stane viac udržateľným.

 

Podľa riaditeľa technických služieb Petra Heilera budú v rámci projektu zakúpené také vozidlá, ktoré v súčasnosti vo vozovom parku chýbajú. Pôjde o zvozovú techniku - veľké a malé vozidlo, traktor či vozidlo vybavené na čistenie nádob.

 

Ako ďalej priblížil, súčasťou projektu bolo pôvodne aj zhodnocovanie drobného stavebného odpadu, to však nakoniec nebolo podporené. "Pre drobný stavebný odpad sa budeme snažiť nájsť nejaké iné riešenie, prípadne nejaké iné projekty," dodal Heiler.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies