Rozpravu o návrhu zákona o brexite v Snemovni lordov sledovala aj Mayová

NETKY.SK • 21 Február 2017, 08:04 • 2 min
Rozpravu o návrhu zákona o brexite v Snemovni lordov sledovala aj Mayová

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová dnes pozorne sledovala hornú komoru parlamentu, Snemovňu lordov, ktorá začala dvojdňovú rozpravu o návrhu zákona o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Rozprava by totiž mohla pribrzdiť časový plán na spustenie rozhovorov o odchode Británie z EÚ.

slovakia

left justify in out

Nevolená Snemovňa lordov sa podľa očakávania bude snažiť pridať podmienky k návrhu zákona, ktorý má teraz dva odseky a ktorý musí byť schválený skôr, než Mayová odštartuje rokovania s EÚ.

 

Zriedkavú prítomnosť Mayovej v hornej komore, kde počúvala začiatok dvojdňovej rozpravy, možno určite interpretovať ako pripomienku varovaní, ktoré lordom adresovala celé týždne. Aj v predchádzajúcich rozhovoroch pre miestne médiá upozorňovala lordov, že by nemali zablokovať "to, čo si želá britský ľud".

 

Lord Mandelson zo stredoľavicovej Labouristickej strany povedal v nedeľnom programe britskej spravodajskej stanice BBC, že podľa jeho presvedčenia horná komora môže dosiahnuť zmeny v návrhu zákona, ktoré zabezpečia hlasovanie parlamentu na konci rokovaní s EÚ a zaručia práva občanov EÚ žijúcich v Británii.

 

Mandelson obvinil vládu, že schválenie návrhu zákona v dolnej komore, teda Dolnej snemovni, si "vydupala".

Medzitým sa zišli v parlamente aj Európania žijúci a pracujúci v Británii. U britských zákonodarcov, ktorí ich zastupujú, lobovali za to, aby vyvíjali nátlak na premiérku, nech im zaručí práva po tzv. brexite.

 

V tento "deň akcie", zorganizovaný občianskymi združeniami the3million a New Europeans, sa protestujúci ľudia zhromaždili aj pred parlamentom. V rukách držali transparenty s textom "Nie som obetný baránok."

 

Minister pre brexit David Davis už varoval lordov, aby sa nesnažili "návrh zákona prekaziť ani ho zbytočne odďaľovať" dodatkami, ktoré pribrzdia plán premiérky Mayovej spustiť rozhovory s EÚ koncom marca.

 

Poslanci volenej Dolnej snemovne britského parlamentu, kde majú Mayovej konzervatívci väčšinu, už 8. februára schválili návrh zákona o notifikácii vystúpenia z EÚ, ktorým Británia koncom marca spustí dva roky oficiálnych rokovaní o svojom odchode z Únie. V prospech tohto návrhu hlasovala aj opozičná Labouristická strana.

 

Avšak Snemovňa lordov je rôznorodejšia a ak jej členovia budú hlasovať za zmenu v návrhu, nasledovať bude tzv. parlamentný ping-pong. To znamená, že legislatíva sa bude musieť vrátiť do dolnej komory na opätovné prerokovanie a potom sa znovu dostane do hornej komory.

 

Dvojdňová rozprava má prebiehať dnes a v utorok; predkladať pozmeňovacie návrhy bude možné od 27. februára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies