Inštitút HWWI výrazne zhoršil prognózu vývoja nemeckej ekonomiky

NETKY.SK • 5 September 2012, 11:29 • 2 min
 Inštitút HWWI výrazne zhoršil prognózu vývoja nemeckej ekonomiky

Inštitút HWWI výrazne zhoršil prognózu vývoja nemeckej ekonomiky - Svet Hamburský inštitút pre svetovú ekonomiku (HWWI) znížil svoju prognózu vývoja nemeckej ekonomiky. Príčinou je zhoršenie situácie v eurozóne.

slovakia

left justify in out

imgHamburský inštitút pre svetovú ekonomiku (HWWI) znížil svoju prognózu vývoja nemeckej ekonomiky. Príčinou je zhoršenie situácie v eurozóne.

"Medzičasom sa situácia predovšetkým V Grécku, Španielsku a Taliansku ešte viac vyhrotila," odôvodnil inštitút svoj pesimizmus. Z dôvodu zhoršenia vyhliadok exportu sa zhoršili aj ekonomické perspektívy Nemecka.

HWWI prognózuje, že najväčšia európska ekonomika tento rok vzrastie len o 0,7 %. Inštitút pritom ešte v júni predpovedal nemeckej ekonomike pre tento rok tempo rastu na úrovni 1 %. Ešte výraznejšia je revízia prognózy pre rok 2013. Inštitút očakáva, že na budúci rok dosiahne tempo rastu len 0,5 % namiesto 1,5 %.

Podľa HWWI bude nemecká ekonomika v druhej polovici tohto roka stagnovať a "dostane sa na pokraj recesie". Inštitút upozornil, že existujú riziká ešte výraznejšieho zhoršenia. "Riziká nepriaznivejšieho vývoja zostávajú vysoké vzhľadom na neistotu týkajúcu sa ďalšieho vývoja európskej krízy."

Inštitút uviedol, že okrem oslabenia dopytu po nemeckých výrobkoch v zahraničí sa už ukazujú aj signály ochladenia domáceho dopytu. Obavy vzbudzuje predovšetkým zdržanlivosť firiem pri investíciách do vybavenia.

HWWI tiež počíta so zhoršením situácie na trhu práce. Počet ľudí bez práce by mal mierne vzrásť. Inflačné tlaky sú aj napriek zdraženiu energií "veľmi nízke". Inštitút na budúci rok očakáva mieru inflácie na úrovni 1,9 %.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies