Prezident I. Gašparovič navštívil CERN, stretol sa so slovenskými vedcami

NETKY.SK • 12 September 2012, 06:55 • 2 min
Prezident I. Gašparovič navštívil CERN, stretol sa so slovenskými vedcami

Prezident I. Gašparovič navštívil CERN, stretol sa so slovenskými vedcami - Politika Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes navštívil sídlo Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) a pozrel si aj podzemie Veľkého hadrónového urýchľovača.

slovakia

left justify in out

img

Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes navštívil sídlo Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) a pozrel si aj podzemie Veľkého hadrónového urýchľovača. Následne sa stretol so slovenskými dodávateľmi technológií a komunitou slovenských vedcov, ktorí v CERNe pracujú.
      "Prísť sem, do tohto veľkého inštitútu a počuť od najvyšších predstaviteľov, na čom všetkom sa Slováci podieľajú, lepší pocit prezident republiky asi ani nemôže zažiť," konštatoval po prehliadke Gašparovič. Oceňuje, že sa v CERNe uplatňujú aj slovenskí vedci. "Som rád, že som sem mohol prísť a poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na dobrom mene Slovenska," dodal.
      Gašparovič absolvoval prehliadku CERNu v rámci prvej oficiálnej návštevy Švajčiarska, ktorú absolvuje od nedele (9.9.). Do vlasti sa vracia dnes vo večerných hodinách po tom, čo vystúpi s príhovorom v Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve.
      CERN vznikol v roku 1954 a jednou z jeho základných myšlienok bolo ukázať svetu, že skúmanie jadra atómu sa dá robiť aj na mierové účely. Na začiatku mal 12 zakladajúcich členských krajín, v súčasnosti ich je 20. Vedci v CERNe sa snažia napríklad objasniť, ako vyzeral vesmír v prvých momentoch po takzvanom Veľkom tresku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies