Kotol treba pred vykurovacou sezónou skontrolovať

NETKY.SK • 1 Október 2012, 08:31 • 2 min
Kotol treba pred vykurovacou sezónou skontrolovať

Kotol treba pred vykurovacou sezónou skontrolovať - Radíme Ak má vykurovanie fungovať celú zimu efektívne a bez porúch treba každoročné vykonať servisnú prehliadku kotla, ktorú požadujú všetci výrobcovia v záručných podmienkach. Pravidelnú servisnú prehli

slovakia

left justify in out

img

Ak má vykurovanie fungovať celú zimu efektívne a bez porúch treba každoročné vykonať servisnú prehliadku kotla, ktorú požadujú všetci výrobcovia v záručných podmienkach. 

Pravidelnú servisnú prehliadku si pred zimou vyžaduje každý vykurovací systém, aj ten, ktorý je čerstvo nainštalovaný. Kotol a rozvody totiž obsahujú nežiaduce látky, ktoré môžu ohrozovať chod kotla, vykurovacích telies či ventilov.

Pri tých novších to môže byť olej používaný pri lisovaní plechových radiátorov, zvyšky tesniacich hmôt alebo spájky. V starších systémoch bývajú usadeniny, produkty korózie a vodný kameň, ktoré sa pri prevádzke usadzujú v kotle a môžu i v krátkom čase spôsobiť jeho zlyhanie. Častou príčinou problémov býva aj vykurovacia voda s príliš vysokou tvrdosťou. Usadeniny vo výmenníku tepla spôsobujú zvýšenú spotrebu paliva a pri tradičných kotloch aj zhoršenie parametrov spalín.

"Zanesenie sa môže prejaviť častým zhasínaním horáka alebo prehrievaním kotla. V mnohých prípadoch to vedie až k začierneniu stien pri komínových vývodoch alebo, v horšom prípade, k prepáleniu vnútorných častí spotrebiča. Ak chceme predísť týmto problémom, mali by sme využívať služby spoľahlivého servisného technika, zaškoleného a autorizovaného dodávateľom danej značky kotlov," upozornil odborník na vykurovaciu techniku Ladislav Truchlík zo spoločnosti KKH.

Servisný technik by mal skontrolovať dokumentáciu a vizuálne ohodnotiť kotol, či nedochádza k úniku paliva a aká je kvalita obehovej vody. Zhodnotí tiež tepelnú izoláciu, netesnosti spalinovodu, čistotu okolia a funkčnosť regulačných prístrojov. Je potrebné, aby vykonal test funkčnosti kotla počas prevádzky, vyčistil výmenník a nastavil parametre spalín podľa podkladov výrobcu. Odborník tiež určí účinnosť kotla a vypracuje správu z kontroly. Celý proces by mal trvať približne dve hodiny.

Po prehliadke kotla netreba zabudnúť na kontrolu radiátorov, prípadne podlahového vykurovania a vyčistenie komína. Pred vykurovacou sezónou je potrebné skontrolovať všetky ventily na radiátoroch. Pokiaľ z nich vyteká voda, treba ich opraviť alebo vymeniť. Všetky radiátory by sa mali pred prevádzkou odvzdušniť. "Podlahové vykurovanie je vcelku odolný systém, ak sa pri inštalácii použili kvalitné plastové rúrky s kyslíkovou bariérou. Pri prehliadke potom stačí skontrolovať tesnosť jednotlivých spojov a zistiť, či sa nezmenili prietoky v jednotlivých okruhoch. Oplatí sa tiež skontrolovať ich funkciu a reakciu na zmenu nastavenia izbového regulátora," povedal Truchlík. 

Aj keď je vykurovací systém vhodne vyregulovaný, nebude pracovať efektívne, ak sú v budove badateľné tepelné straty. "Ak sa optimálne nastaví vykurovacia sústava a dom prejde komplexnou obnovou, vymenia sa všetky okná, dvere, zateplí sa strecha, fasáda, podlahy, môžeme ušetriť 40 až 60 percent bežnej spotreby energie na vykurovanie," dodal Miroslav Zliechovec z Knauf Insulation.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies