Schôdzka G20 v Bonne je debutom nového šéfa diplomacie USA Tillersona

NETKY.SK • 16 Február 2017, 13:52 • 2 min
Schôdzka G20 v Bonne je debutom nového šéfa diplomacie USA Tillersona

BONN - Schôdzka ministrov zahraničných vecí krajín skupiny G20 v bývalom nemeckom hlavnom meste Bonn je tiež miestom debutového vystúpenia nového šéfa americkej diplomacie Rexa Tillersona, ktorý na tomto dvojdňovom rokovaní vedie delegáciu vlády prezidenta Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Stretnutie v budove, ktorá bola v minulosti sídlom nemeckého parlamentu, hostí ďalší nováčik medzi najvyššími diplomatmi krajín G20 - nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, napísala v komentári agentúra DPA.

 

Šéfovia diplomacií sa budú venovať širokej škále problémov, hlavným zameraním sú však otázky globálneho rozvoja. Ministri by mali hovoriť o Rusku, Sýrii, Severnej Kórei, Blízkom východe, Mexiku, Iráne či východnej Ukrajine, ale aj o klimatických zmenách a terorizme.

 

Bonn bude tiež miestom, kde dôjde k prvému bilaterálnemu rokovaniu ministrov zahraničných vecí USA a Ruska po tom, ako sa stal Trump v januári americkým prezidentom.

 

Stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín G20 sa považuje za jednu z troch vrcholných schôdzok, ktoré sa konajú tento týždeň v Európe. Očakáva sa, že jej účastníci vyzvú Tillersona, aby im objasnil aktuálne postoje Trumpovej vlády.

 

Okrem rokovania šéfov diplomacií G20 v Bonne zasadajú dnes druhým dňom v Bruseli ministri obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie. V piatok sa navyše v Mníchove koná výročná bezpečnostná konferencia, na ktorej viceprezident USA Mike Pence predstaví svetu aktualizovanú bezpečnostnú agendu Bieleho domu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies