Krajiny EÚ čelia veľkej neistote, musia si udržať konkurencieschopnosť

NETKY.SK • 13 Február 2017, 13:20 • 2 min
Krajiny EÚ čelia veľkej neistote, musia si udržať konkurencieschopnosť

BRUSEL - Prvý raz za takmer desaťročie sa očakáva, že ekonomiky všetkých členských štátov EÚ budú rásť počas celého trojročného prognózovaného obdobia - 2016, 2017 a 2018. Napriek tomu krajiny únie čelia veľkej neistote. Upozornil na to dnes eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v súvislosti s aktuálnou zimnou prognózou Európskej komisie (EK). Na podporu rastu je podľa neho dôležité využívať "všetky politické nástroje".

slovakia

left justify in out

Podpredseda EK Valdis Dombrovskis, ktorý je zodpovedný za finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov skonštatoval, že v týchto neistých časoch je dôležité, aby si európske ekonomiky udržali konkurencieschopnosť a boli schopné sa prispôsobiť meniacim sa okolnostiam.

 

"Treba pokračovať v štrukturálnych reformách a musíme sa zamerať na inkluzívny rast, aby sme dosiahli, že oživenie pociťujú všetci," upozornil Dombrovskis. Dodal, že pri raste inflácie z nízkych úrovní nemožno očakávať, že aktuálny menový stimul bude trvať donekonečna. Preto by krajiny s vysokým deficitom a dlhom mali pokračovať v ich znižovaní, aby sa stali odolnejšími proti hospodárskych otrasom.

 

Komisia očakáva rast HDP v eurozóne na úrovni 1,6 % v tomto roku a 1,8 % v roku 2018. Oproti jesennej prognóze sú to trochu lepšie čísla (2017 – 1,5 %, 2018 – 1,7 %), vďaka lepšej výkonnosti ako sa očakávalo v druhej polovici roku 2016 a robustnému štartu v roku 2017.

 

Rast HDP v EÚ ako celku by mal mať podobnú tendenciu. Podľa očakávaní by mal v tomto a budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,8 %. Jesenná prognóza udávala 1,6 % pre rok 2017 a 1,8 % pre 2018.

 

Vyhliadky rastu rozvinutých ekonomík mimo EÚ sa v posledných mesiacoch zlepšili, najmä v dôsledku očakávaní vyplývajúcich z fiškálneho stimulu v USA, ktoré viedli k vyšším dlhodobým úrokovým sadzbám a zhodnoteniu amerického dolára. Rast v rozvíjajúcich sa trhových ekonomikách sa pravdepodobne do roku 2018 stabilizuje. Po slabých výsledkoch v roku 2016 by to celkovo mohlo pomôcť vývozu tovarov i služieb z krajín EÚ.

 

Na druhej strane obzvlášť vysoká neistota vyplýva z viacerých faktorov. Nie sú ešte jasné zámery novej americkej vlády v kľúčových politických oblastiach, EÚ bude v tomto roku čeliť viacerým kľúčovým voľbám a blížia sa aj rokovania s Londýnom o brexite.

 

Z hľadiská celkového pomeru rizík sa predpokladá menej priaznivý vývoj. V krátkodobom horizonte by fiškálny stimul v USA mohol výraznejšie ovplyvniť rast. Zo strednodobého hľadiska riziká pre prognózu rastu vyplývajú z dôsledkov nedávnych kríz, výsledku hlasovania o brexite, potenciálnych rušivých zásahov v obchode, rýchlejšieho sprísňovania menovej politiky v Spojených štátoch, čo by negatívne zasiahlo rozvíjajúce sa trhové ekonomiky. Obavy má EÚ aj z prípadných dôsledkov vysokého a zvyšujúceho sa dlhu v Číne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies