Rumunský prezident Iohannis vyzval na riešenie krízy v krajine vládnu PSD

NETKY.SK • 8 Február 2017, 08:40 • 2 min
Rumunský prezident Iohannis vyzval na riešenie krízy v krajine vládnu PSD

BUKUREŠŤ - Hlavnú zodpovednosť za vnútropolitickú krízu v Rumunsku nesie podľa názoru prezidenta Klausa Iohannisa vládnuca Sociálnodemokratická strana (PSD), od ktorej hlava štátu preto očakáva riešenie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vystúpenia, s ktorým dnes najvyšší ústavný činiteľ predstúpil pred zákonodarcov využijúc svoje ústavné právomoci. Iohannis netajil, že krajina, v ktorej státisíce ľudí demonštrujú v uliciach, je v kríze, že ľudia sú nespokojní.

 

PSD sa podľa jeho názoru zvláštnou kamikadze stratégiou dostala po víťazstve v decembrových parlamentných voľbách do konfliktu so značnou časťou spoločnosti. Demonštrantov, ako formuloval prezident, oprávnene pobúrilo, že vládna strana uprednostnila záujmy niekoľkých skorumpovaných politikov pred záujmami krajiny.

 

V danej situácii je podľa jeho slov zrušenie kontroverzne prijatého nariadenia vlády a odvolanie jedného ministra primálo, vypísanie predčasných volieb však priveľa.

 

Iohannis poprel, že by spochybňoval legitimitu súčasnej vlády alebo sa usiloval o jej zosadenie. Vládna PSD musí vládnuť, nie však hocijako, zdôraznil a vyzval koaličnú majoritu, aby dodržala sľuby spred volieb, neohrozovala ekonomické ukazovatele, ktoré sú v prípade Rumunska na vzostupe, nepostarala sa o sklamanie zahraničných partnerov krajiny. Ak PSD urýchlene situáciu nevyrieši, potom budem osobne iniciovať konzultácie s cieľom zmapovať možné riešenia, vyhlásil prezident.

 

Poslanci PSD vnímali obsah prezidentových slov ako urážku a na protest opustili rokovaciu sieň parlamentu.

 

Sklamanie z vystúpenia hlavy štátu vyjadril aj predseda Senátu a líder menšej koaličnej strany ALDE Calin Popescu Tariceanu, ktorý podľa vlastných slov očakával od prezidenta zmierlivý tón namiesto poučovacieho. Predseda PSD Liviu Dragnea vyjadril poľutovanie nad tým, že prezident podľa neho vystúpil s prejavom, ktorý namiesto zjednotenia národa prispel k jeho rozkolu. Privítal však, že si prezident neželá predčasné voľby a naopak si praje silnú vládu, čo môže podľa jeho slov dosiahnuť tak, že ju nechá na pokoji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies