Česká politická jeseň môže byť horúca, nielen pre premiéra

NETKY.SK • 16 Október 2012, 20:15 • 2 min
Česká politická jeseň môže byť horúca, nielen pre premiéra

Česká politická jeseň môže byť horúca, nielen pre premiéra - Politika Aj keď sa ojedinelo ozvali hlasy, že po volebnom debakli malo vedenie ODS dať svoje funkcie k dispozícii, na odchod z postu predsedu ODS doteraz Petra Nečasa nikto nevyzval. Rokovania m

slovakia

left justify in out

img

Aj keď sa ojedinelo ozvali hlasy, že po volebnom debakli malo vedenie ODS dať svoje funkcie k dispozícii, na odchod z postu predsedu ODS doteraz Petra Nečasa nikto nevyzval.

 
 Rokovania medzi šiestimi "rebelmi" z poslaneckého klubu Občianskej demokratickej strany (ODS) a jej lídrom, premiérom Petrom Nečasom, o nimi odmietanom balíku úsporných opatrení budú pokračovať.
 
Vyplýva to z informácií, ktoré už po pondelkovom rokovaní vedenia ODS s predstaviteľmi krajských organizácií zverejnil účastník rokovania a jeden z "rebelov" Marek Šnajdr, ako aj z dnešného vyjadrenia bývalého predsedu parlamentného klubu ODS Petra Tluchořa. Obaja poukázali na nutnosť výraznejšej sebareflexie zo strany vedenia ODS, ktoré podľa Tluchořa musí zmeniť a zrevidovať celú vládnu politiku.

Kompromisný návrh z dielne premiéra, ktorým malo byť podľa dostupných informácií zvýšenie iba dolnej hranice DPH o jediný percentuálny bod, považuje Tluchoř za "zúfalo málo ako sebareflexiu volieb".

Aj podľa slov ďalších "rebelov" Tomáša Úlehlu a Jana Floriána nespokojní poslanci ODS aj naďalej preferujú nezvyšovanie daní. Ich kolega Radim Fiala označil však Nečasov návrh za posun správnym smerom.

Minister financií ČR Miroslav Kalousek sa v pondelkovom vysielaní verejnoprávnej Českej televízie nechal počuť, že jeho TOP 09 je pripravená uvažovať o kompromise v daňovej sfére, ak to pomôže stabilizácii vlády premiéra Nečasa, avšak za predpokladu, že definitívne budú potvrdené cirkevné reštitúcie, odmietané v ČR veľkou väčšinou občanov, a dôchodková reforma.

Ďalší z poslancov Michal Doktor sa nechal počuť, že bez toho, aby šéf rezortu financií nezvážil všetky možné rezervy, vrátane hlúpych výnimiek v daňových zákonoch, návrh cirkevných reštitúcií ani zvýšenie DPH nepodporí.

Minister zdravotníctva Leoš Heger v rozhovore pre dnešné Lidové noviny obvinil z neúspechu v nedávnych voľbách vedenie strany, konkrétne jeho postoje ku korupčným kauzám na čele s kontroverzným nákupom španielskych lietadiel CASA pre českú armádu. Podľa jeho názoru sa mala strana TOP 09 dištancovať od niekdajšej ministerky obrany Vlasty Parkanovej rovnako, ako to urobil líder a vedenie sociálnej demokracie v prípade uväzneného poslanca a bývalého stredočeského hajtmana Davida Ratha.

Podpredseda strany a jeden z najzapálenejších obhajcov Parkanovej Miroslav Kalousek reagoval na kritiku slovami, že Heger podľahol mediálnemu tlaku a odkázal mu, že na svojich kritických pripomienkach voči postupu orgánov činných v trestnom konaní trvá. Ako minister financií "viem, že sa vyšetrovateľ dopustil úplne svojvoľného a nepravdivého výkladu zákona (o majetku štátu a oceňovaní majetku)", vyhlásil Kalousek pre internetový server lidovky.cz. Aj on však pripustil, že jeho postoje mohli poškodiť TOP 09 a vládnuce strany vôbec.

Aj keď sa ojedinelo ozvali hlasy, že po volebnom debakli malo vedenie ODS dať svoje funkcie k dispozícii, na odchod z postu predsedu ODS doteraz Petra Nečasa nikto nevyzval. Hoci sa o jeho možnom nástupcovi ani len nešpekuluje, server Česká pozice priniesol správu o údajnom trojfázovom scenári, na konci ktorého by bolo poverenie súčasného ministra priemyslu Martina Kubu zostavením novej vlády ČR.
 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies