UCI potvrdila doživotný dištanc pre Armstronga a stratí tituly z TdF

NETKY.SK • 22 Október 2012, 14:22 • 2 min
UCI potvrdila doživotný dištanc pre Armstronga a stratí tituly z TdF

UCI potvrdila doživotný dištanc pre Armstronga a stratí tituly z TdF - Ostatné športy Odňatie víťazstiev ešte musí potvrdiť vedenie Tour de France. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v pondelok vyslovila súhlas s rozhodnutím Americkej antidopingovej agen

slovakia

left justify in out

img

Odňatie víťazstiev ešte musí potvrdiť vedenie Tour de France.

 Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v pondelok vyslovila súhlas s rozhodnutím Americkej antidopingovej agentúry (USADA) v prípade Lance Armstrong, čím naparila bývalému americkému cyklistovi doživotný dištanc. Expretekár príde aj o všetkých sedem titulov na Tour de France. Odňatie víťazstiev ešte musí potvrdiť vedenie Tour de France. Podľa riaditeľa pretekov Christiana Prudhommea by ročníky, v ktorých triumfoval Armstrong, nemali mať víťaza. 

"Lance Armstrong nemá v cyklistike miesto. Zaslúži si, aby ľudia zabudli na jeho meno. Dnešný deň je míľnikom svetovej cyklistiky. Po prečítaní správy USADA som zostal v šoku. Ohromilo ma najmä svedectvo Davida Zabriskieho o tom, ako ho zatiahli do dopingového systému," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii prezident UCI Pat McQuaid. USADA pred dvomi týždňami zverejnila spis popisujúci "najsofistikovanejší antidopingový systém" tímu U.S. Postal, ktorého aktérom mal byť aj Armstrong. Okrem toho dokument obsahoval viacero výpovedí Američanových bývalých tímových kolegov vrátane Zabriskieho, Tylera Hamiltona, Georgea Hincapieho či Floyda Landisa.

Armstrong v kauze neustále trval na svojej nevine a nikdy nemal pozitívny dopingový nález. USADA mu však v auguste na základe získaných dôkazov a faktu, že sa cyklista proti obvineniam už odmietal brániť, udelila doživotný zákaz činnosti a odobrala mu všetkých sedem titulov z Tour de France. Predstavitelia UCI v pondelok odsúhlasili rozhodnutie USADA.

Armstrong na sobotňajšej oslave 15. výročia založenia nadácie na podporu boja proti rakovine Livestrong v texaskom Austine priznal, že prechádza náročným životným obdobím. Napriek problémom však vyzval podporovateľov charitatívnej spoločnosti, aby svoj boj nevzdali. "Táto misia je dôležitejšia ako ja, je dôležitejšia ako ktorýkoľvek jedinec," povedal Armstrong, ktorý po vypuknutí dopingovej kauzy proti jeho osobe odstúpil z funkcie predsedu predstavenstva Livestrongu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies