Draghi: ECB musí zatiaľ zotrvať pri uvoľnenej menovej politike

NETKY.SK • 19 Január 2017, 18:16 • 2 min
Draghi: ECB musí zatiaľ zotrvať pri uvoľnenej menovej politike

FRANKFURT - Svetová ekonomika sa postupne zotavuje, Európska centrálna banka (ECB) však napriek tomu musí zotrvať pri svojej uvoľnenej menovej politike, uviedol dnes šéf ECB Mario Draghi.

slovakia

left justify in out

Ako povedal na tlačovej konferencii po tom, ako centrálna banka ponechala úrokové sadzby nezmenené, vyhliadky v ekonomickej aj menovej oblasti "potvrdzujú potrebu pokračovať v akomodatívnej menovej politike". Zároveň dodal, že v prípade potreby, ak by sa napríklad vyhliadky v oblasti ekonomiky alebo inflácie zhoršili, je ECB pripravená svoj program nákupu dlhopisov posilniť. Ako povedal, týka sa to ako rozsahu, tak aj dĺžky trvania programu.

 

Medziročná inflácia v eurozóne dosiahla v decembri 1,1 %, čo predstavuje trojročné maximum, podľa Draghiho sa však v prípade jadrovej inflácie signály presvedčivého rastového trendu zatiaľ neobjavili. Najnovší výraznejší rast spotrebiteľských cien je podľa neho najmä dôsledkom zvýšenia cien energií, takže ide len o dočasný jav. Navyše, inflácia je napriek zrýchleniu stále výrazne pod inflačným cieľom banky, ktorý ECB stanovila tesne pod 2 %.

 

V súvislosti s vyjadreniami novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa o "príliš silnej americkej mene" Draghi uviedol, že na komentáre je zatiaľ príliš skoro. V tejto súvislosti ale upozornil na záväzok štátov skupiny G7 aj G20, že nebudú devalvovať svoje meny s cieľom získať výhody v oblasti obchodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies