Zima ešte neskončila: Meteorológovia vydali druhý stupeň výstrah pred chladom

NETKY.SK • 19 Január 2017, 08:12 • 2 min
Zima ešte neskončila: Meteorológovia vydali druhý stupeň výstrah pred chladom

BRATISLAVA - Výstrahy druhého a prvého stupňa pred nízkymi teplotami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre celé územia Slovenska okrem Bratislavy. Varovania platia dnes do 9. hodiny, resp. v noci na piatok (20. 1.).

slovakia

left justify in out

Nebezpečnejší druhý stupeň sa týka celého Slovenska, s výnimkou krajného západu a Košíc (tam platí prvý stupeň). SHMÚ tu očakáva ojedinele dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 20 až mínus 22 stupňov Celzia. Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. "Očakávaný mráz je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká," varuje ústav.

 

img

 

V rámci výstrahy prvého stupňa sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 15 až mínus 20 stupňov Celzia. Táto nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. "Očakávaný mráz nie je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia," pripúšťa SHMÚ.

 

V okrese Zvolen zároveň platí do 10. hodiny výstraha prvého stupňa pred hmlou. SHMÚ tu ojedinele očakáva výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov.

 

Predpoveď počasia na štvrtok:

Jasno až polojasno, v nižších polohách ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla, najmä na severe. Najvyššia denná teplota -7 až -2, na juhozápade miestami okolo 0 st. Na horách vo výške 1500 m okolo -6 st. Bezvetrie alebo slabý, na juhovýchode zrána severný vietor do 5 m/s (20 km/h).

 

Piatok:

Jasno až polojasno, na severe a východe cez deň miestami zväčšená oblačnosť. V nižších polohách ojedinele hmlisto alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najnižšia nočná teplota -17 až -24, na krajnom juhozápade a pri nízkej oblačnosti -9 až -16 st. Najvyššia denná teplota -8 až -3 st, na juhozápade a pri slnečnom počasí  ojedinele aj inde okolo -1 st. Slabý vietor.

 

Sobota:

Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla.Najnižšia nočná teplota -14 až -20, pri nízkej oblačnosti a na krajnom juhozápade -7 až -13 st. Najvyššia denná teplota -3 až 2, pri nízkej oblačnosti okolo -6 st. Slabý vietor.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies