Stalo sa 30. októbra

NETKY.SK • 30 Október 2012, 07:17 • 2 min
Stalo sa 30. októbra

Stalo sa 30. októbra - Life style 30.

slovakia

left justify in out

img

30. októbra 
Výročie Deklarácie slovenského národa 

Narodenia 

1929 - narodila sa herečka Viera Strnisková. Začínala v Česku a v Krajovom divadle v Nitre, od roku 1962 bola členkou činohry Slovenského národného divadla v Bratislave. Úlohy v divadelných hrách: Skrotenie zlej ženy, Nora, Višňový sad, Ženský zákon, Po páde, Salemské bosorky, Električka zvaná túžba, Scény z manželského života a i. Filmy a televízne inscenácie: Smrť prichádza v daždi, Námestie svätej Alžbety, Rok na dedine, Rysavá jalovica, Deň, ktorý neumrie a i. Venuje sa tiež práci v rozhlase a recitačnému umeniu. 

1932 - narodil sa francúzsky režisér a scenárista Louis Malle. Nakrútil napríklad filmy Výťah na popravisko, Milenci, Zazie v metre, Súkromný život, Viva Maria!, Dievčatko, Atlantic City, Posadnutosť a i. Jeho obľúbenými herečkami boli Brigitte Bardot alebo Jeanne Moreau. Zomrel v roku 1995. 

1937 - narodil sa francúzsky režisér a herec Claude Lelouch. Medzi jeho najvýznamnejšie filmy patria: Muž a žena, Žiť a užiť, Edith a Marcel, Muž a žena po dvadsiatich rokoch, Bedári, Odvaha milovať. 

1960 - narodil sa bývalý argentínsky futbalista Diego Armando Maradona, považovaný za jedného z najlepších hráčov histórie. Počas aktívnej kariéry hral za Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelonu, Neapol, Sevillu a Newell´s Old Boys. Za Argentínu nastúpil 91-krát a strelil 34 gólov. Hral na štyroch majstrovstvách sveta, v roku 1986 sa tešil zo zlata, o štyri roky neskôr zo striebra. Jedna z najrozpornejších postáv svetového športu. V roku 1991 dostal trest za užívanie kokaínu, v roku 1994 ho poslali domov z MS pre pozitívny dopingový test na efedrín. V novembri 2008 sa stal trénerom Argentíny, v tejto funkcii skončil po MS 2010. Presný zásah, ktorý strelil rukou na MS 1986 v Mexiku v zápase s Anglickom, získal v internetovom hlasovaní FIFA víťazstvo v ankete o Gól storočia. Spolu s Pelém je držiteľom ocenenia FIFA pre hráča 20. storočia. 

Úmrtia 

1953 - zomrel maďarský skladateľ Imre (Emmerich) Kálmán, jeden zo zakladateľov viedenskej operety. Žil v Rakúsku, Švajčiarsku, Francúzsku a USA a jeho najznámejšími operetami sú Čardášová princezná, Grófka Marica. Narodil sa v roku 1882. 

2009 - zomrel francúzsky antropológ a etnológ Claude Lévi-Strauss, známy ako "otec modernej antropológie". V odborných kruhoch je známy tým, že pretvoril antropológiu a stal sa vedúcim zástancom smeru, ktorý je dnes známy ako štrukturalizmus. Jeho myšlienky zasiahli i do ďalších humanitných vied a filozofie. Počas svojej vyše 60-ročnej kariéry napísal literárne a antropologické diela ako Smutné trópy, Myslenie prírodných národov, Štrukturálna antropológia I. a II. alebo Surové a varené. Narodil sa v roku 1908. 

Ostatné udalosti 

2005 - po zrekonštruovaní znovu vysvätili drážďanský kostol Frauenkirche. Kostol bol zničený pri masívnom spojeneckom nálete vo februári 1945. Poškodený kostol Frauenkirche sa zrútil dva dni po nálete, no jeho rekonštrukcia sa začala až v roku 1994.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies