Vyslanec OSN pre Sýriu uvítal prímerie, rokovania by mohli začať 8. februára

NETKY.SK • 29 December 2016, 18:57 • 2 min
Vyslanec OSN pre Sýriu uvítal prímerie, rokovania by mohli začať 8. februára

ŽENEVA - Osobitný vyslanec Organizácie Spojených národov pre Sýriu Staffan de Mistura uvítal dnes najnovšiu dohodu o prímerí v Sýrii. Zastavenie bojov podľa neho otvorí cestu "produktívnym" rokovaniam medzi všetkými stranami zúčastnenými na tomto vojnovom konflikte v Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

De Mistura verí, že dohoda zachráni životy civilistov, zastreší doručenie humanitárnej pomoci do celej Sýrie a umožní užitočné rokovania v kazašskom hlavnom meste Astana, píše sa v tlačovom vyhlásení, ktoré dnes zverejnila ženevská kancelária tohto diplomatického pracovníka OSN. Vnútrosýrske rokovania by sa podľa neho mali pod záštitou OSN začať 8. februára 2017.

 

Dohodnuté prímerie, ktoré má začať platiť na celom území Sýrie dnes o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ), uvítalo dnes aj egyptské ministerstvo zahraničných vecí.

 

Je "mimoriadne dôležité", že sýrske sily vytvorili spoločnú víziu, ako vyriešiť krízu v krajine a začnú vážne hovoriť o budúcnosti Sýrie, píše sa vo vyhlásení rezortu diplomacie. Garantmi prímeria sú Rusko a Turecko.

 

Z dohody o prímerí sú podľa Turecka vyňaté povstalecké skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN oficiálne označila za teroristické organizácie, ako sú Islamský štát (IS) a Fatah aš-Šám napojený na al-Káidu. Práve tieto skupiny sú najsilnejšími ozbrojenými skupinami bojujúcimi proti Damasku.

 

Súčasťou dohody o zastavení paľby medzi sýrskou armádou a ozbrojenou opozíciou je aj balík opatrení na kontrolu dodržiavania prímeria. Obe strany tiež deklarovali pripravenosť začať mierové rozhovory o urovnaní konfliktu v Sýrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies