Obvinení z odpočúvania poľských politikov už dostali tresty

NETKY.SK • 29 December 2016, 14:49 • 2 min
Obvinení z odpočúvania poľských politikov už dostali tresty

VARŠAVA - Tresty v afére odpočúvania, ktorá otriasla pred časom nielen poľskými podnikateľmi, ale aj tamojšou politickou scénou, vyniesol dnes Obvodný súd vo Varšave.

slovakia

left justify in out

Hlavného obžalovaného Mareka Falentu poslal na 2,5 roka za mreže, aj keď prokuratúra žiadala preňho iba 1,5 roka odňatia slobody podmienečne a finančný trest 540.000 zlotých. Informovala o tom spravodajská televízia TVN24.

 

Čašníka Konrada Lassotu súd uznal takisto za vinného a odsúdil ho na desať mesiacov väzenia podmienečne a pokutu podobne ako Falentovho spolupracovníka Krzysztofa Rybku. Ďalší čašník, Lukasz N., vyviazol iba s nariadením uhradiť 50.000 zlotých na verejné účely. Proti verdiktom je možné odvolanie na vyššiu súdnu inštanciu.

 

Ako odznelo v súdnej sieni, prvotným motívom páchateľov bola snaha obohatiť sa - odpočúvanie v reštauráciách začali u podnikateľov, keď však zistili, že tieto podniky nezriedka navštevujú aj politici, rozšírili nahrávanie rozhovorov aj na nich.

 

Pri vyšetrovaní kauzy, ktorá si vyžiadala viacero "obetí" na poľskej politickej scéne, pomohol orgánom čašník Lukasz N., ktorý sa k trestnej činnosti priznal a uviedol, že za úplatu od Falentu nahrával rozhovory hostí. Jeho výpoveď v princípe potvrdil nielen Konrad Lassota, ale bola potvrdená aj inými poznatkami vyšetrovateľov.

 

Falenta síce argumentoval, že konal vo vyššom, štátnom záujme, avšak podľa súdu využíval svoje kontakty v tajných službách iba účelovo, a to pre prípad eventuálnych problémov a nutnej pomoci.

 

Ani tento hlavný obžalovaný, ani jeho spolupracovník sa k vine nepriznali: Falenta sa dokonca označil za obetného baránka v tejto kauze, ktorá svojho času vyvolala značnú pozornosť v samotnom Poľsku i za jeho hranicami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies