Nigeríjskym úradom sa vzdali desiatky bojovníkov z Boko Haram

NETKY.SK • 28 December 2016, 14:16 • 2 min
Nigeríjskym úradom sa vzdali desiatky bojovníkov z Boko Haram

NIAMEY - Desiatky bojovníkov z extrémistickej skupiny Boko Haram sa v utorok vzdali úradom v južnej časti Nigeru po tom, ako utrpeli ťažké straty v bojoch s vládnymi jednotkami v susednej Nigérii. Informovalo o tom podľa libanonského denníka Daily Star nigérijské ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

"Tridsaťjeden mladých ľudí z mesta Diffa, ktorí pred niekoľkými rokmi vstúpili do Boko Haram, sa dnes rozhodlo zložiť zbrane," uviedol v utorok na Twitteri nigérijský minister vnútra Mohamed Bazoum, ktorý navštívil oblasť na severe Nigérie v blízkosti hraníc Nigerom.

 

Bojovníkov Boko Haram, ktorí do odľahlého púštneho mesta Diffa prichádzali po skupinkách, zadržali miestne úrady. "Dozvedel som sa, že tí, čo sa vzdali prví, neboli zadržaní, tak som sa vzdal aj ja," uviedol jeden z bývalých bojovníkov Boko Haram. "Predpokladáme, že dostaneme milosť, aby sme sa mohli podieľať na rozvoji krajiny a zbavili sa tejto traumy," dodal.

 

V júni utiekli z Diffy desaťtisíce ľudí po tom, ako túto oblasť obsadili bojovníci z Boko Haram. V septembri zabili militanti neďaleko Diffy piatich nigerských vojakov.

Prívrženci Boko Haram ohrozujú obyvateľstvo v obciach na severovýchode Nigérie a podnikajú aj útoky v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Ich cieľom je vytvoriť vlastný štát, kde chcú uplatňovať prísnu formu islamského práva šaría.

 

Odhaduje sa, že od roku 2009 zomrelo pri útokoch týchto sunnitských fundamentalistov vyše 20.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies