Slovenská a bulharská vláda pripravujú spoločné zasadnutie

NETKY.SK • 13 November 2012, 12:26 • 2 min
Slovenská a bulharská vláda pripravujú spoločné zasadnutie

Slovenská a bulharská vláda pripravujú spoločné zasadnutie - Politika Približne sto firiem z 11 krajín sa prezentuje v Nitre na 6. kooperačnej burze.

slovakia

left justify in out

img

Približne sto firiem z 11 krajín sa prezentuje v Nitre na 6. kooperačnej burze. Najvýznamnejšie zastúpenie majú firmy pôsobiace v oblasti strojárskeho a automobilového priemyslu či elektrotechniky a IT. Hlavným organizátorom burzy je SARIO, partnerskou krajinou tohtoročného podujatia je Bulharsko. 

"Výber partnerskej krajiny nebol náhodný. Slovensko i Bulharsko majú dlhodobo dobré vzťahy a obe krajiny deklarujú záujem o ekonomickú spoluprácu," uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Dušan Petrík. Na podujatí sa prezentuje 15 firiem z Bulharska.

Podľa premiéra Roberta Fica je kooperačná burza účinným nástrojom napĺňania proexportnej politiky SR. "V prvom polroku tohto roka vzrástol podiel exportu o desať percent," uviedol premiér. Obchodná výmena medzi Slovenskom a Bulharskom má podľa jeho slov rastúcu tendenciu. "Vlani dosiahla hodnotu pol miliardy eur s výrazným pozitívnym saldom," konštatoval. Záujem o spoluprácu s Bulharskom by mal podľa slov premiéra vyvrcholiť v máji budúceho roka spoločným zasadnutím vlád oboch krajín pravdepodobne v Bulharsku.

Bulharský premiér Bojko Borisov konštatoval, že obe krajiny sa chcú spoločne etablovať na zahraničných trhoch. Možnosti vzájomnej spolupráce vidí najmä v oblasti poľnohospodárstva, ale aj budovania cestnej infraštruktúry. Najväčšie rezervy však má Bulharsko podľa jeho slov v oblasti cestovného ruchu. "Pre slovenských turistov je naša krajina veľmi známa, no len v rámci letnej rekreácie. Možnosti zimného turizmu sú pomerne neznáme, musíme zvýrazniť reklamu v tejto oblasti a ukázať Slovákom, že dobre lyžovať sa dá nielen v Rakúsku, ale aj v Bulharsku."
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies