K útoku na berlínske vianočné trhy sa prihlásil Islamský štát, po Tunisanovi sa pátra v celom Schengene

NETKY.SK • 21 December 2016, 06:30 • 2 min
K útoku na berlínske vianočné trhy sa prihlásil Islamský štát, po Tunisanovi sa pátra v celom Schengene

ISTANBUL - K pondelňajšiemu teroristickému útoku na vianočné trhy v Berlíne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Oznámila to dnes tlačová agentúra Amák napojená na IS s tým, že čin vykonal bojovník Islamského štátu.

slovakia

left justify in out

"Osoba, ktorá vykonala útok kamiónom v Berlíne, je vojak Islamského štátu a útok vykonal v reakcii na výzvy zamerať sa na občanov križiackej koalície," uviedla agentúra Amák.

 

Polícia už pátra po Tunisanovi, ktorého doklady našla vnútri vozidla. Oznámil to dnes denník Allgemeine Zeitung. Na podlahe v kabíne kamiónu, ktorým v pondelok neznámy útočník vošiel na vianočný trh v Berlíne a zabil 12 ľudí, sa našli dokumenty o dočasnom povolení na pobyt písané na Tunisana menom Anis A. Polícia uvádza, že ide o falošné doklady, podľa ktorých sa muž narodil v roku 1992 v meste Tatouine v južnom Tunise.

Doklady vydali úrady v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde aktuálne prebieha bližšie nešpecifikovaná policajná operácia. Médiá uvádzajú, že hľadaný páchateľ útoku môže byť zranený v dôsledku zápasu s poľským šoférom kamiónu, ktorého premohol a zabil. Denníky Allgemeine Zeitung a Bild píšu, že podozrivý Tunisan má 21 alebo 23 rokov a používa štyri rôzne mená či prezývky.

Berlínska polícia ohľadne pondelňajšieho útoku vyhodnocuje vyše 500 indícií. Vyšetrovatelia pracujú s výpoveďami svedkov, stopami DNA či odtlačkami prstov, ale aj s údajmi o polohe, ktoré umožňujú identifikovať mobilný telefón páchateľa.

 

 

Ak by sa potvrdilo, že čin v Berlíne zorganizoval IS, bol by to najväčší islamistický útok v Nemecku od roku 2011, keď kosovský Albánec Arid Uka, sympatizujúci so salafistami, zastrelil na letisku vo Frankfurte nad Mohanom dvoch amerických vojakov.

 

V pondelok vošiel na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg kamión, pričom jeho vodič usmrtil 12 ľudí a ďalších 48 osôb zranil. Za volantom kamióna mal počas útoku sedieť muž, ktorého polícia zadržala na základe svedeckej výpovede. Zadržaného neskôr identifikovali ako 23-ročného Pakistanca Navida B., ten však účasť na útoku od začiatku popieral.

 

Polícia ho napokon pre nedostatok dôkazov prepustila.

 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere večer v televízii ZDF informoval, že 14 ťažko zranených je stále v kritickom stave. Nevylúčil preto, že bilancia 12 mŕtvych nie je konečná.

 

Po útoku sú nezvestní aj dvaja cudzinci - občianky Izraela a Talianska. Zatiaľ nie je známe, či sa nenachádzajú medzi ešte neidentifikovanými mŕtvymi alebo zranenými.

 

Poľský vodič kamióna bol pri útoku v Berlíne ešte nažive

 

Poľský kamionista, ktorého vozidlo bolo použité pri pondelňajšom útoku v Berlíne, bol v čase tejto udalosti ešte nažive a s útočníkom bojoval. Vyplýva to z výsledkov pitvy Poliaka identifikovaného ako 37-ročný Lukasz U., ktorého našli po náraze kamióna do areálu vianočných trhov mŕtveho na sedadle spolujazdca.

 

 

 

Nemecká Spolková prokuratúra medzitým oznámila, že 23-ročného Pakistanca, zadržaného krátko po udalosti ako podozrivého zo spáchania teroristického činu, prepustili na slobodu, keďže doterajšie výsledky vyšetrovania nepotvrdili jeho prítomnosť v kabíne vozidla.

 

Podľa najnovších zistení, ktoré prinieslo v noci na dnes internetové vydanie denníka Bild, bol poľský vodič nažive až do chvíle, keď zatiaľ neznámy terorista nasmeroval kamión medzi návštevníkov vianočných trhov na námestí Breitscheidplatz.

 

Nemenovaný vyšetrovateľ, ktorého Bild citoval, je presvedčený, že v kabíne došlo k súboju, pričom útočník bodol Poliaka viackrát nožom, pretože sa snažil zasiahnuť do riadenia, aby zachránil životy ľudí. Po tom, ako vozidlo zostalo stáť medzi stánkami, páchateľ kamionistu zastrelil a ušiel.

 

Nemecká rozhlasová stanica RBB medzitým informovala, že poľská polícia začala vyšetrovať usmrtenie Lukasza U. ako prípad vraždy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies