Obce by mali viac podporovať folklórnu kultúru

NETKY.SK • 20 December 2016, 15:32 • 2 min
Obce by mali viac podporovať folklórnu kultúru

BRATISLAVA - Folkloristi združení vo Folklórnej únii na Slovensku odporúčajú obciam a mestám, aby schválili minimálne stabilné percento v svojom ročnom rozpočte na kultúrne aktivity a záujmovo-umeleckú činnosť.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej besede konštatoval predseda Folklórnej únie na Slovensku Štefan Zima, niektoré obce a mestá na Slovensku už zo svojho rozpočtu pravidelne rozvoj kultúry podporujú. Napríklad aj päť percent z rozpočtu je podľa Zimu pre organizátorov kultúrneho života zárukou, o ktorú sa môžu oprieť. Folkloristi vyzývajú na obnovu regionálnych kultúrno-osvetových stredísk a na podporu kultúrno-osvetových pracovníkov. Upozorňujú na ich dôležitosť nielen v plnení štátnej kultúrnej stratégie, ale aj v rozvoji kultúrneho života v danom regióne.


Samosprávu vyzývajú, aby pomohla zaistiť zmysluplne strávený čas deťom a mládeži. Pomohlo by medzi iným, ak by súbory a kolektívy záujmovej umeleckej činnosti nemuseli platiť nájom za priestory, keď nacvičujú svoje programy. Žiadajú ďalej, aby samospráva vynaložila všetko úsilie na udržanie existencie základných umeleckých škôl. Folkloristi sú aj za intenzívnejšiu obnovu kultúrnych domov a amfiteátrov.


Folklórna únia na Slovensku považuje za dobré pokračovať v spolupráci s ministerstvom školstva na regionálnej výchove. Pre regionálnu výchovu na základných školách zameranú na zachovanie zvykov a tradícií, ľudového spevu, tanca, rozprávačstva či kuchyne treba podľa folkloristov vytvoriť viac priestoru. Pomohli by i praktické hodiny vo voľnom čase. V rozvoji regionálnej výchovy žiadajú o podporu aj samosprávy.

 

Práve regionálna výchova na základnej škole pomohla napríklad v obci Heľpa vychovať členov detského folklórneho súboru Heľpančok, ktorý je úspešný aj na celoslovenskej úrovni, na dnešnej tlačovej besede na to upozornila Mária Kemková, učiteľka regionálnej výchovy na ZŠ Heľpa a vedúca odboru školstva a kultúry v Heľpe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies