Z Nemecka deportujú prvú skupinu neúspešných afganských žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 14 December 2016, 13:34 • 2 min
Z Nemecka deportujú prvú skupinu neúspešných afganských žiadateľov o azyl

BERLÍN - Približne 50 Afgancov vrátia dnes letecky z Nemecka do Kábulu. Ide o vôbec prvú deportáciu skupiny neúspešných žiadateľov o azyl z Afganistanu, ktorá sa realizuje v súvislosti s októbrovou dohodou medzi Berlínom a Kábulom. S odvolaním sa zdroje z prostredia nemeckej vlády o tom dnes informovali nemecké médiá.

slovakia

left justify in out

Väčšina Afgancov, ktorým v minulosti žiadosť o azyl zamietli, v Nemecku napriek tomu mohla ostať, keďže bezpečnostná situácia v ich vlasti bola nepriaznivá. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere však ešte v októbri uviedol, že pripravované deportácie majú Afgancom naznačiť, že Nemecko bude z ich krajiny prijímať len malú časť žiadateľov o azyl.

 

De Maziere vtedy zároveň vyhlásil, že nemeckí vojaci a policajti prispeli k tomu, aby bol Afganistan bezpečnejším, a Kábul tiež dostal rozsiahlu rozvojovú pomoc. Pripustil však, že bezpečnosť v Afganistane nie je na takej úrovni ako inde.

 

Afganci do Kábulu odletia z letiska vo Frankfurte nad Mohanom dnes večer. Po prílete ich v afganskej metropole zaregistrujú príslušné úrady a následne budú prevezení do oblastí, z ktorých pochádzajú, priblížil týždenník Der Spiegel.

 

Ľudskoprávna organizácia Pro Asyl organizuje na dnes okolo 17.00 h SEČ priamo pred letiskom demonštráciu. "Ľudí jednoducho previesť do Kábulu, vyložiť ich a nechať na pospas neistému osudu, je nezodpovedné," povedal Günter Burkhardt z Pro Asyl.

 

Z Nemecka v tomto roku doposiaľ deportovali len hŕstku Afgancov. Tamojšie úrady sa ich snažili presvedčiť, aby sa do svojej vlasti vrátili dobrovoľne a za odchod im ponúkali aj finančné príspevky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies