Počet väznených novinárov v Turecku sa za posledný rok výrazne zvýšil

NETKY.SK • 13 December 2016, 14:29 • 2 min
Počet väznených novinárov v Turecku sa za posledný rok výrazne zvýšil

PARÍŽ - Počet väznených novinárov v Turecku sa za posledných 12 mesiacov prudko zvýšil. Uviedla to dnes vo svojej správe nezisková organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

slovakia

left justify in out

V tureckých väzniciach je podľa jej informácií momentálne prinajmenšom stovka novinárov a spolupracovníkov médií, čo je o 22 percent viac než ich bolo v rovnakom období vlani.

Za takýto nárast podľa RSF môžu represívne zásahy tureckých orgánov po potlačenom júlovom pokuse o štátny prevrat. Práve po ňom totiž Ankara začala vykonávať rozsiahle zásahy voči médiám so zámerom umlčať kritikov vlády.

Organizácii sa doposiaľ podarilo zistiť, že zatknutie 41 osôb súviselo priamo s ich novinárskou činnosťou, ďalšie prípady ešte vyšetruje. "Stovky novinárov predviedli pred súd pre obvinenia z "urážky prezidenta" či "terorizmu", uviedla RSF a dodala, že viacerí z nich boli vzatí do väzby aj bez obvinení.

"V rámci totálneho honu na čarodejnice pozatýkali pri vstupnej bráne do Európy desiatky novinárov a Turecko zmenili na najväčšiu svetovú mediálnu väznicu," uviedol generálny tajomník RSF Christophe Deloire. "V rámci jedného roka zničil režim (prezidenta) Erdogana všetok pluralizmus v médiách a Európska únia na to nepovedala v podstate vôbec nič," dodal.

V rámci iných krajín zaznamenala RSF vysoké počty väznených novinárov v Číne, Iráne či Egypte. Celosvetovo je momentálne za mrežami dovedna 348 novinárov, čo je o 6 percent viac než v minulom roku.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies