Minister Žiga: Slovensko sa nemusí obávať prípadnej plynovej krízy

NETKY.SK • 13 December 2016, 12:07 • 2 min
Minister Žiga: Slovensko sa nemusí obávať prípadnej plynovej krízy

BRATISLAVA - Slovensko cez túto zimnú sezónu nezažije plynovú krízu podobnú tej z roku 2009, kedy zostalo bez dodávok plynu zhruba dva týždne. Zhodli sa na tom minister hospodárstva Peter Žiga, ako aj najvyšší predstavitelia plynárenských spoločností SPP, Eustream, SPP- distribúcia a Nafta.

slovakia

left justify in out

"Môžeme konštatovať, že na zimnú sezónu sme pripravení. Občania a firmy môžu byť pokojní. Ak dôjde k nejakým výpadkom dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu, sme pripravení na plynulé zásobovanie," povedal na utorňajšej tlačovej besede minister Žiga.

 

Podľa šéfa SPP Štefana Šabíka v súčasnosti sú dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu stabilné a bez výkyvov. "Dúfam, že to takto bude počas celej zimnej sezóny. Zaoberali sme sa však rôznymi scenármi. Tá situácia oproti roku 2009 je ale diametrálne odlišná. Aj pri nulovom toku z východu vieme zabezpečiť dodávku plynu," konštatoval Šabík.

 

Slovensko sa môže v súčasnosti dostať k dodávkam plynu vďaka reverzným plynovodom z Českej republiky a z Rakúska, ako aj prostredníctvom nového slovensko-maďarského plynovodu. "V prípade neobvyklej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou sme plne pripravení v rámci vlastných kapacít plynule zásobovať všetkých slovenských odberateľov plynu," uzavrel Žiga.

 

Okrem nových plynovodných trás sa bude môcť podľa neho Slovensko v prípade krízy spoliehať aj na zásoby plynu v podzemných zásobníkoch. SPP má, tak ako každý rok, rezervovanú kapacitu v podzemných zásobníkoch. Súčasný objem plynu natlačený v zásobníkoch len pre potreby SPP je viac ako 1,3 miliardy metrov kubických.

 

SPP prijal aj ďalšie opatrenia, aby zabránil prípadnej plynovej kríze. Okrem kontraktov na nákup plynu z východu i zo západu, nakupuje najväčší dodávateľ plynu SPP plyn aj na medzinárodných trhoch. Štátni plynári majú navyše podpísanú extra zmluvu so spoločnosťou Uniper (bývalý E.ON Commodities). Tá dáva spoločnosti v čase najvyššej spotreby možnosť doviezť na Slovensko plyn zo západu.

 

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies