České banky odolajú aj vážnej recesii, vďaka kapitálu a ziskovosti

NETKY.SK • 12 December 2016, 15:49 • 2 min
České banky odolajú aj vážnej recesii, vďaka kapitálu a ziskovosti

PRAHA - České banky v záťažových testoch Českej národnej banky (ČNB) potvrdili odolnosť bankového sektora voči možným negatívnym šokom. Kapitálová vybavenosť odvetvia ako celku by zostala výrazne nad 8-% regulačným minimom aj pri záťažovom scenári, ktorý predpokladá silný pokles ekonomickej aktivity v Česku aj zahraničí, uviedla ČNB.

slovakia

left justify in out

Hlavnými zdrojmi odolnosti českých bánk sú kapitál a robustná ziskovosť. Jedna banka však podľa ČNB bude musieť doplniť kapitál. Výsledky testu dnes ČNB zverejnila na svojom webe a informoval o nich portál Patria.cz.

 

Najvýznamnejším rizikom v českom bankovom sektore je podľa ČNB úverové riziko, ktoré je možné kvantifikovať vývojom podielu úverov so zlyhaním na celkových pôžičkách. "Tento podiel v rámci základného scenára v rokoch 2018-2019 mierne rastie, a to ako pre sektor nefinančných korporácií, tak domácností," upozornila centrálna banka. Pri nepriaznivom scenári by sa podľa ČNB kombinácia prepadu ekonomickej aktivity, zvýšenej nezamestnanosti a poklesu reálnych miezd premietla do značného nárastu úverového rizika. Banky by potom museli vytvárať zodpovedajúci objem opravných položiek s nepriaznivým dopadom na ich ziskovosť.

 

Dôležitá časť záťažových testov sa týka vývoja prevádzkového zisku bánk, pretože ten slúži ako prvý "vankúš" na krytie prípadných strát bankového sektora. Základný scenár predpokladá mierny pokles tvorby prevádzkového zisku z dôvodu pretrvávajúcej vysokej konkurencie vo všetkých segmentoch trhu, ktorá spolu s prostredím nízkych úrokových sadzieb vedie k poklesu ziskov z úrokov aj poplatkov. V rámci nepriaznivého scenára dochádza k výraznému prepadu prevádzkových ziskov, ktoré by boli oproti roku 2015 nižšie o približne 40 %.

 

Hoci český bankový sektor oslabuje nižšia ziskovosť a pri nepriaznivom scenári by ho zasiahli straty z úverov, zostáva ako celok stabilný pri oboch scenároch. Jeho celkový kapitál sa udrží nad regulačným minimom 8 % s dostatočnou rezervou, zhodnotila testy ČNB.

 

No aj napriek vysokej odolnosti sektora ako celku, jedna banka by sa aj pri základnom scenári dostala do situácie, keď by jej chýbal kapitál. To znamená, že musí upraviť svoj obchodný model, alebo doplniť kapitál. ČNB však neuviedla, o ktorú banku ide.

 

Pri nepriaznivom scenári sektor ako celok zaznamená stratu. Požiadavku na minimálnu 8-% výšku celkového kapitálového by pri tomto scenári nesplnilo celkom osem bánk, ktoré reprezentujúcich približne 13,5 % aktív sektora, uviedla ČNB.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies