Veličania žiadajú primátora Švagerka riešiť problém rozširovania Schüle

NETKY.SK • 9 December 2016, 14:09 • 2 min
Veličania žiadajú primátora Švagerka riešiť problém rozširovania Schüle

POPRAD – Občianske združenie Popradčania za čistejšie životné prostredie adresovalo popradskému primátorovi Jozefovi Švagerkovi opakovane otvorený list, v ktorom ho žiadajú, aby samospráva prihliadala na požiadavky a pripomienky obyvateľov mestskej časti Veľká k procesu zmeny a doplnku územného plánu.

slovakia

left justify in out

Podľa Jána Vaľka z občianskeho združenia ide hlavne o riešenie či neriešenie problematiky ďalšieho rozširovania spoločnosti Schüle Slovakia, s.r.o. Veličania zastúpení občianskym združením sa už niekoľko rokov sťažujú na negatívny vplyv prevádzky na životné prostredie, rovnako aj na hluk. Dlhotrvajúci spor sa počas tohto roka nepodarilo vyriešiť ani mediáciou. V tejto súvislosti sa dnes mali zástupcovia OZ stretnúť na mestskom úrade so zástupcom spoločnosti, ten však stretnutie odriekol pre zdravotné problémy.


Veličani sa na hlučnosť a prašnosť sťažujú už niekoľko rokov. Od firmy Schüle Slovakia a mesta žiadajú prísľub, aby sa priemyselný park, v ktorom firma sídli, v budúcnosti nerozširoval. Rovnako požadujú aj zníženie negatívnych vplyvov výroby na obytnú zónu. Ako už v minulosti informoval jeden z konateľov spoločnosti Schüle Vladimír Omasta, spoločnosť má v súvislosti s plánovanou výstavbou a rozširovaním pripravené opatrenia, ktoré by podľa jeho slov mali znížiť vplyv existujúcej výroby na obyvateľov vo Veľkej. Ako vysvetlil, pôjde o vytvorenie zeleného pásu na hranici medzi spoločnosťou a susedmi, postavenie protihlukovej steny na existujúcej starej hale a vytvorením horúcej linky, na ktorej bude možné nahlásiť akútne problémy. V septembri informoval o výsledkoch odborných posudkov v súvislosti s vplyvom výroby na zamestnancov i susedov spoločnosti. Ako povedal, podľa nich má výroba minimálny vplyv na zamestnancov spoločnosti a obyvateľov susednej oblasti. Podľa Vaľka však Veličania so súčasným stavom v tejto súvislosti spokojní nie sú.


V snahe vyriešiť spor mesto v januári minulého roka iniciovalo mediáciu, ukončená bola bez úspechu 15. júla. Napriek tomu chce občianske združenie pokračovať v rozhovoroch so spoločnosťou a hľadať riešenia. OZ tiež v liste vyzvalo primátora i vedenia mesta k plneniu požiadaviek petície adresovanej mestu Poprad v januári 2015, podpísalo ju viac ako 1 000 Popradčanov.

 

„Žiadali sme v nej pravidelný monitoring ovzdušia v danej lokalite, prijať všeobecné záväzné nariadenie, ktoré bude limitovať prevádzku a dopravu v nočných hodinách v dotknutom území, kontinuálne meranie hluku, rovnako aj obstarať a schváliť zmenu územného plánu dotknutého územia, aby bolo toto územie zadefinované na dožitie a spoločnosť sa tak nemohla ďalej rozširovať, a tiež vytypovať novú vhodnú lokalitu pre ďalšie rozširovanie prevádzky,“ vymenoval Vaľko. Niečo podobné bolo podľa jeho slov schválené v meste pred desiatkami rokov pre jednu zo spoločností v centre mesta, tá sa už v súčasnosti presúva mimo centra Poprad.


Mestské zastupiteľstvo v snahe riešiť situáciu vo Veľkej schválilo prenájom pozemku na zriadenie stacionárnej monitorovacej stanice. Zavedenie monitorovania ovzdušia prisľúbilo ešte po skončení mediácie. „Pre mňa je dôležité, že mediácia síce na jednej strane nebola úspešná, ale na jej základe spoločnosť Schüle prijala opatrenia pre obyvateľov. Schválili sme hydrometeorologickú stanicu, ktorá bude merať ovzdušie. Riešime to aj v rámci územného plánu, musíme však postupovať podľa zákonných prostriedkov,“ uviedol pre médiá na margo súčasnej situácie popradský primátor Jozef Švagerko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies