Černákova pravá ruka Kán je na slobode: Černák ma chce za každú cenu dostať do väzenia

NETKY.SK • 8 December 2016, 12:47 • 2 min
Černákova pravá ruka Kán je na slobode: Černák ma chce za každú cenu dostať do väzenia

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes nevyhovel sťažnosti prokurátora a nevzal do väzby Jána Kána zo skupiny bossa Mikuláša Černáka.

slovakia

left justify in out

Jána Kána zo zadržania prepustil pred týždňom sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Banskej Bystrici, pretože nenašiel dôvody na jeho väzobné stíhanie. Na rozdiel od prvostupňového súdu odvolací uznal dôvody na väzbu možný útek a ovplyvňovanie svedkov, ale väzbu nahradil dohľadom súdu. Zároveň stanovil pre obvineného zákonné obmedzenia.

 

Kán sa musí každý tretí deň dostaviť k príslušnému probačnému a mediačnému úradníkovi. Zároveň nesmie vycestovať do zahraničia a každú zmenu pobytu musí hlásiť kompetentným orgánom. Rozhodnutie súdu je právoplatné a prokurátor Generálnej prokuratúry Jozef Kandera s ním vyslovil spokojnosť.

 

Bývalý blízky Černákov spolupracovník čelí obvineniu z vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka v spolupáchateľstve. Ján Kán svoj podiel na vražde popiera. Vyhlásil, že je to pomsta Černáka za to, že asi pred desiatimi rokmi mu nevyhovel, aby ovplyvnil výpovede Miloša Kaštana a Slavomíra Surového. Proti Jánovi Kánovi vypovedá Alexander Horváth, ale obhajca Ľudovít Štanglovič ho považuje za absolútne nedôveryhodného. "Som v nesmierne ťažkej situácii. Černák ma chce za každú cenu dostať do väzenia. Nemám sa ako brániť. Za to, že som mu asi pred desiatimi rokmi nepomohol, teraz sa mi mstí," hájil sa dnes pred senátom Ján Kán, ktorý tvrdí, že je nevinný.

 

Poľského podnikateľa na Slovensku chytili a zavraždili v roku 1997. Za jeho únos a vraždu súdili Černáka a jeho dvoch spolupracovníkov, ale v opakovanom procese boli oslobodení. Jána K. v tejto veci budú stíhať na slobode.

 

V prípade únosu a vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka v septembri 2011 bola povolená obnova konania. Krajský súd v Banskej Bystrici vtedy vyhovel návrhu Generálnej prokuratúry a vrátil kauzu prokurátorovi do prípravného konania. Nová obžaloba, doplnená o dôkazy zistené poľskou justíciou, nebola na príslušný súd doteraz podaná.

 

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali Jána K. 28. novembra priamo na ulici v Banskej Bystrici. Exčernákovec je obvinený v kauze únosu a vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka. Podľa výpovedí jeho bývalých komplicov Mikuláš Černák mal Poliakovi vložiť pištoľ do úst a streliť. Ten ešte chrčal. Mikuláš Černák údajne podal zbraň Jánovi Kánovi, ktorý ho mal ranou do hrude "dostreliť".

 

Obhajoba Jána Kána označila tieto výpovede minimálne za nedôveryhodné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies