Porošenko rokuje vo Varšave: Poľsko je naším priateľom, zdôraznil

NETKY.SK • 2 December 2016, 15:43 • 2 min
Porošenko rokuje vo Varšave: Poľsko je naším priateľom, zdôraznil

VARŠAVA - Poľsko nie je pre Ukrajinu iba strategickým partnerom, ale je jej priateľom, vyhlásil dnes po rokovaniach s najvyšším poľským predstaviteľom, prezidentom Andrzejom Dudom vo Varšave ukrajinský prezident Petro Porošenko.

slovakia

left justify in out

Predmetom rokovaní oboch štátnikov v Prezidentskom paláci v poľskom hlavnom meste boli bezpečnosť v regióne, nedávne prezidentské voľby v USA, európska perspektíva pre Ukrajinu, energetické, ale aj historické otázky.

 

Hostiteľ pri tejto príležitosti podčiarkol, že bez ohľadu na to, kto vládol v Poľsku, kto tam mal väčšinu v parlamente a kto bol prezidentom, sa podpora Poľska a tamojšej spoločnosti úsiliu Ukrajiny o suverenitu a nezávislosť v uplynulých 25 rokoch nezmenila. Andrzej Duda súčasne vymenoval viaceré ťažiskové momenty novodobých dejín postsovietskej republiky, pre ktoré to platilo osobitne.

 

Podľa jeho slov Poľsko v súčasnosti stojí po boku Ukrajiny aj v prípade jej boja o suverenitu a zachovanie územnej celistvosti.

 

Andrzej Duda pripomenul, že časť ukrajinského územia nezákonne a s porušením medzinárodného práva obsadilo Rusko. Zároveň vyjadril nádej, že nielen Poľsko, ale ani medzinárodné spoločenstvo sa s tým nikdy nezmieria.

 

Na stretnutí hláv oboch štátov sa hovorilo aj o nutných reformách na Ukrajine, ktoré Poľsko podporuje, a to vrátane decentralizácie, posilnenia územných samospráv, boja s korupciou, ale aj o modernizácii ukrajinskej armády.

 

Duda vyjadril v tejto súvislosti aj radosť nad medzivládnou dohodou o spolupráci vo vojenskej oblasti.

 

Hosť z Kyjeva vyjadril radosť z podpory Poľska i medzinárodného spoločenstva a prejavov solidarity. Súčasne poznamenal, že je dôležité nazývať ruskú agresiu na východe jeho krajiny agresiou.

 

Petro Porošenko poďakoval poľskému prezidentovi osobne za podporu a vyjadril radosť nad vývojom bilaterálnych vzťahov.

 

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ pripomenul, že v Kyjeve pôsobia poľskí poradcovia a že jeho vláda využila napríklad pri decentralizácii poľské skúsenosti, informovala spravodajská televízia TVN24.

 

Petro Porošenko aj vo Varšave potvrdil, že sa nepodarilo dosiahnuť pokrok v otázke uplatnenia obsahu minských mierových dohôd v praxi. Ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Nemecka a Francúzska sa pri nedávnych rokovaniach v normandskom formáte zhodli na podobe budúcej cestovnej mapy, poznamenal. Súčasne s odvolaním sa na zdroje OBSE informoval, že na východe Ukrajiny dochádza naďalej k porušovaniu prímeria zo strany separatistov a eskalácii napätia. Preto musí byť podľa jeho názoru logickým vyústením predĺženie sankcií uvalených na Ruskú federáciu.

 

V programe Porošenkovej návštevy vo Varšave figurujú aj stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi oboch komôr poľského parlamentu, Markom Kuchciňským a Stanislawom Karczewským, ako aj s premiérkou Beatou Szydlovou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies