Študentov, ktorí podplácali na nitrianskej SPU, podmienečne vylúčili zo štúdia

NETKY.SK • 1 December 2016, 13:54 • 2 min
Študentov, ktorí podplácali na nitrianskej SPU, podmienečne vylúčili zo štúdia

NITRA – Dvoch študentov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre, ktorí podplácali s cieľom spraviť skúšky, podmienečne vylúčili zo štúdia. Rozhodla o tom disciplinárna komisia Technickej fakulty SPU.

slovakia

left justify in out

Špecializovaný trestný súd v Pezinku už predtým Patrika B. a Borisa B. právoplatne odsúdil za prečin podplácania. „Disciplinárna komisia im uložila disciplinárne opatrenie, ktoré následne schválil dekan fakulty, a to podmienečné vylúčenie zo štúdia do konca akademického roka 2016/2017. V tejto lehote sa nesmú dopustiť disciplinárneho priestupku podľa disciplinárneho poriadku SPU v Nitre,“ informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.


V rámci disciplinárneho konania sa študenti k návrhu nevyjadrili. Proti rozhodnutiu je možné podať žiadosť o jeho preskúmanie, a to v lehote do ôsmich dní odo dňa jeho doručenia orgánu, ktorý rozhodnutie vydal, uviedla Chosraviová. Univerzita týmto rozhodla o dvoch študentoch z korupčnej kauzy, celkovo ich bolo päť. Hovorkyňa zdôraznila, že SPU sa ako uznávaná inštitúcia, ktorá úspešne pôsobí už 64 rokov v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu v rámci vysokého školstva na Slovensku, od konania študentov a odborných asistentov dištancuje.


O prípadoch korupcie na univerzite informoval Úrad špeciálnej prokurátory Generálne prokuratúry SR v auguste. Prokurátor vtedy predložil na súd dohody o vine a treste so študentmi Borisom B., Patrikom B. a Dávidom S., ktorí sa priznali k podplácaniu odborných asistentov Technickej fakulty SPU. Úplatkom boli fľaše alkoholu a klobásy. Neskôr pribudli k trojici študentov ďalší dvaja - Imrich S. a Patrik J. Všetkých už odsúdili, dostali peňažné tresty 200 eur, Imrich S. 300 eur. Dvaja z nich už nie sú študentmi SPU – jeden stihol školu úspešne ukončiť a druhý nemal urobené skúšky. Trestne stíhaní sú aj traja pedagógovia zapletení do tejto kauzy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies