Sestry Medlové chcú zabojovať o postup na ZOH 2018 v snoubording

NETKY.SK • 29 November 2016, 16:18 • 2 min
Sestry Medlové chcú zabojovať o postup na ZOH 2018 v snoubording

BRATISLAVA - Výprava slovenských snoubordistov sa iba v pondelok večer vrátila domov z dejiska 2. kola Svetového pohára v snoubordingu v kórejskej Alpensii. Lídrom slovenskej reprezentácie na tomto podujatí bola 23-ročná Liptáčka Klaudia Medlová, ktorá v disciplíne big air v konkurencii 32 štartujúcich obsadila 8. miesto a nepostúpila do 6-členného finále. Reprezentačný tréner a predseda úseku snoubordingu Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Marek Hliničan predpokladal, že Klaudii by postup do elitnej šestky na tomto podujatí SP nemal ujsť.

slovakia

left justify in out

"Klaudia na úvod sezóny odjazdila veľmi dobré preteky, čakal som, že bude v prvej šestke, no nestalo sa. Ale aj 8. priečka v tejto silnej konkurencii je povzbudzujúci výsledok, pretože aj jej súperky cez leto išli evidentne výkonnostne hore. Bolo pre nás prekvapením, koľko dievčat predviedlo počas súťaže SP výborné triky. Priebeh pretekov v Alpensii ukázal, že nás čaká veľmi náročná sezóna, počas ktorej budeme bojovať o body a o postup na ZOH 2018 v Pjongčangu," hodnotil Marek Hliničan prvé súťažné vystúpenie Sloveniek v práve načatej predolympijskej sezóne.


"Ešte si pamätáme, ako pred ZOH 2014 v Soči ušiel Klaudii postup veľmi tesne. K účasti na ZOH jej vtedy chýbalo iba odjazdiť viac pretekov, ktoré pre zranenie musela nútene vynechať," pripomenul Hliničan smolu najlepšej Slovenky v tomto športe pred ZOH v Rusku.


Podľa neho prínosom ich novembrovej misie v Kórejskej republike bola možnosť zmapovať si podmienky, v ktorých o 15 mesiacov budú snoubordové súťaže najbližšej zimnej olympiády. Prvé preteky Svetového pohára, ktoré sa pred dvoma týždňami konali v talianskom Miláne, Slováci vynechali, lebo dali prednosť príprave na ľadovci Stubai.


"Aj preteky v Alpensii ukázali, že svetový ženský snoubording napreduje neuveriteľne rýchlo. Pretekárky, ak sa chcú udržať v súčasnej svetovej špičke, musia stále prichádzať s novými trikmi. Snoubording je úplne v inej pozícii, ako bol pred 15 - 20 rokmi. Stal sa z neho kvalitný olympijský šport. Ak chceme v ňom naďalej patriť k elite, musíme sa tomuto trendu prispôsobiť. Iná cesta nie je. Takže nám nezostáva nič iné iba v tréningu ešte tvrdšie pracovať," konštatoval Marek Hliničan, ktorého najviac potešilo, že do bojov o olympijské kvalifikačné body môže nasadiť dve pretekárky. Okrem spomínanej Klaudii Medlovej aj jej mladšiu sestru Zuzanu, ktorá sa, žiaľ, na pretekoch 2. kola SP v Alpensii na ľadovom podklade nešťastne zranila.


"Do Kórejskej republiky sa nám oplatilo cestovať najmä preto, že sme si mohli zajazdiť a zatrénovať na tunajšej trati. Vďaka tomu budeme vedieť, čo nás približne môže čakať na olympiáde," povedala Klaudia Medlová na stretnutí s novinármi po návrate domov.


"Som rada, že som sa mohla lepšie ´skamarátiť´ so skokom, ktorý organizátori olympiády v stredisku vybudovali. Bol o niečo väčší, než na aké sme z pretekov zvyknuté, ale ja som s ním nemala problémy, pretože takéto skoky na konštrukcii poznám z pozývacích pretekov X-Games a tiež z Turecka," vrátila sa k nedávnym pretekom Klaudia Medlová.

 

"Organizácia fungovala ako švajčiarske hodinky, Kórejčania v stredisku vybudovali zaujímavé skoky pre big air, v ktorom sa bude premiérovo súťažiť práve na olympiáde v Pjongčangu. Stredisko Alpensia mi pripomínalo naše Štrbské Pleso, pravda v oveľa modernejšom vydaní. Je tam všetko, čo k spokojnosti potrebujú dobrí snoubordisti," podelila sa o prvé dojmy z práve prežitého slovenská snoubordová jednotka, ktorú tréner Hliničan stále pasuje do prvej svetovej päťky.

Kým v minulej sezóne sa bronzová medailistka z MS 2015 v slopestyle viac zameriavala na "pozvánkové" preteky, teraz musí svoju pozornosť koncentrovať na súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Práve cez ne sa totiž môže prebojovať na vytúženú olympiádu. Spoločnosť na pretekoch 2. kola SP jej robila mladšia sestra Zuzana, ktorá si tento šport vybrala po jej vzore.

 

"Je dobré, že sme tam mohli byť spolu. Zuzka však mala smolu, lebo pri skoku si poranila koleno. "Neskočila som tak, ako som chcela a odnieslo si to koleno. Teraz ma čaká magnetická rezonancia, aby sme vedeli, na čom sme. Mrzí ma to, lebo na vstup do sezóny som sa veľmi tešila," opísala Zuzana Medlová svoje pocity z prvej skúsenosti s kolotočom elitných snoubordových súťaží.

 

"Až lekári povedia, koľko týždňov budem pauzovať. Urobím však všetko pre to, aby som sa do tejto sezóny vrátila čo najskôr," dodala stredná z troch sestier Medlových.

 

Reprezentačný tréner Marek Hliničan sa nebránil ani otázke, čo od sesterského dua očakáva v tejto kľúčovej sezóne. "S Klaudiou by som rád dosiahol pódiové umiestnenia v rámci seriálu SP. Viem, že na to má natrénované. V jej prípade pozície za 8. miestom budú pre mňa sklamaním. A od Zuzky čakám výsledky okolo 20. - 30. priečky. To by pri jej prvom štarte v kolotoči pretekov SP bolo dobré. Dávalo by to šancu, že sa postupne bude zlepšovať. Teraz však je rozhodujúci jej zdravotný stav. Potrebujeme vedieť, ako dlho bude nútene odpočívať," uzavrel Marek Hliničan.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies