Teplá voda vo Veľkej koralovej bariére spôsobila najväčší úhyn koralov

NETKY.SK • 28 November 2016, 16:29 • 2 min
Teplá voda vo Veľkej koralovej bariére spôsobila najväčší úhyn koralov

QUEENSLAND - Vyššia teplota vody spôsobila v tomto roku vôbec najväčší zaznamenaný úhyn koralov vo Veľkej koralovej bariére pri severovýchodnom pobreží austrálskeho Queenslandu. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovali vedci z ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies.

slovakia

left justify in out

Najhoršie dopadla severná časť bariéry, kde uhynulo až 67 percent všetkých koralov. V centrálnej časti to bolo šesť percent a v južnej iba jedno percento. Príčinou úhynu bola vyššia teplota vody, pričom od februára do apríla zaznamenali v celej oblasti rekordne vysokú teplotu vody na hladine. Tá bola minimálne o jeden stupeň Celzia vyššia než priemerná teplota pre daný mesiac. Vyššia teplota spôsobuje, že koraly sa zbavia symbiotických rias, ktoré pre ne zabezpečujú výživu. Tým zblednú, pričom následne umrú na nedostatok živín.

 

"Niektoré koraly uhynuli priamo v dôsledku tepla, doslova sa uvarili. Oveľa viac ich ale uhynulo postupným vyhladovaním," uviedol vedúci štúdie Terry Hughes, ktorý je presvedčený, že zvýšenie teploty vody je dôsledkom vypúšťania skleníkových plynov do atmosféry. Vedci ďalej zistili, že koralom, ktoré prežili blednutie, hrozí väčšie riziko zo strany predátorov, ako sú morské slimáky alebo hviezdice druhu Acanthaster planci, známe pod názvom tŕňová koruna.


Tohtoročný masový úhyn koralov prekonal aj tie z rokov 1998 a 2002. "Najviac koralov uhynulo tento rok v severnej časti, ktorá je najmenej poznačená vplyvom človeka. Počas predchádzajúcich dvoch masových úhynov sme v tejto časti bariéry zaznamenali iba malé škody, tentoraz tu však došlo k veľkým stratám," dodal Hughes s tým, že ak budú klimatické zmeny ďalej pokračovať, bude pre koraly náročné zotaviť sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies