Nové poradenské centrum pre eurofondy otvorili v Žiline za účasti Pellegriniho

NETKY.SK • 28 November 2016, 14:48 • 2 min
Nové poradenské centrum pre eurofondy otvorili v Žiline za účasti Pellegriniho

ŽILINA - Informačno-poradenské centrum pre Európske štrukturálne a investičné fondy otvorili dnes na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a predseda ŽSK Juraj Blanár.

slovakia

left justify in out

"Z predchádzajúceho programového obdobia máme množstvo podnetov, že pre mnohých sú eurofondy komplikovanou a neprehľadnou záležitosťou. A často sa museli obracať na agentúry, ktoré si už len za radu pýtajú naozaj veľké peniaze. Ak malá obec potrebuje najprv zistiť, či vôbec môže alebo nemôže čerpať eurofondy a má za to niekomu zaplatiť, tak sme sa rozhodli, že musí byť na Slovensku možnosť takéto informácie získať bezplatne od odborníkov," povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu.

 

Predseda ŽSK doplnil, že informačno-poradenské centrum je vytvorené v trakte, kde sídli aj sprostredkovateľský orgán ŽSK. "Čiže, je známe pre všetkých, ktorí už dnes komunikujú so sprostredkovateľským orgánom. Všetko je prefinancované z projektu, ktorého žiadateľom je Úrad vlády SR a ŽSK spolufinancuje tento projekt vo výške päť percent. Na obdobie zatiaľ dvoch rokov a som presvedčený, že to bude až do konca tohto programovacieho obdobia. Lebo záujem je naozaj enormný. Celková výška je 300.000 eur na celé dvojročné obdobie vrátane miezd, investícií, spotrebného materiálu. ŽSK spolufinancuje celý tento projekt sumou okolo 15.000 eur," uviedol Blanár.

 

Podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu nájdu v otvorenom centre všetky informácie nielen obce a mestá či starostovia a primátori, ale aj neziskové organizácie, firmy a živnostníci. "Ak majú nápad, návrh na projekt, môžu tu zistiť, či je vôbec možné ho financovať z eurofondov, z akého operačného programu, cez ktoré ministerstvo, kedy bude výzva, aké sú jej podmienky a koľko percent môžu dostať z projektu ako nenávratný prostriedok. To sú veci, ktoré napomôžu priblížiť eurofondy a ich čerpanie viac k ľuďom. Na druhej strane si od toho sľubujeme aj určité zrýchlenie čerpania v nasledujúcich rokoch, keďže počítame, že potom bude množstvo žiadostí v rámci výziev aj zo ŽSK," dodal Pellegrini.

 

"Pre nás je absolútne prioritné, aby sme dali čo najviac informácií všetkým oprávneným žiadateľom, aby mohli byť úspešní. Čerpanie fondov je pre nás obrovská možnosť a ukázalo sa to aj v prechádzajúcom programovacom období, kedy práve ŽSK bol na prvom, druhom mieste z hľadiska čerpania. Našou snahou je, aby sme túto skúsenosť využili a sprostredkovali ju v novom programovacom období," uzavrel predseda ŽSK.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies